Money is geld

Iemand moet het ooit bedacht hebben: Geld. En nu moeten we daar maar mee zien om te gaan. Sterker nog, er is flink wat van nodig om een beetje te kunnen genieten van het leven.

Geldbronnen

Als alles in het voorafgaande leven volgens het boekje is gelopen, zult u (nu nog op 65-jarige leeftijd) kunnen beschikken over een AOW-uitkering. Alle informatie daarover treft u hier aan. Als u een bestendig arbeidzaam leven heeft afgelegd in loondienst bij een of enkele werkgevers, zal het pensioen in grote lijnen ook zijn geregeld.

Maar wat te doen als er een pensioenbreuk is of andere omstandigheden die uw inkomen negatief beïnvloeden? Maar zelfs, indien alles goed geregeld is: u gaat minder netto per maand ontvangen dan voorheen. En dat is niet alleen jammer, maar zeer ongewenst.

Men gaat er van uit dat niet-werkende mensen minder geld nodig hebben om van rond te komen, dan de full-time werkers. Niets is minder waar natuurlijk: Als u niet meer werkt, gaat u meer geld uitgeven voor vakanties, boeken om te lezen, gebruikt u thuis meer stroom en gas, bezoekt u vaker musea en andere bezienswaardigheden.
Dus dan is financiële planning dringend gewenst! Hieronder treft u tips aan, om uw situatie te verbeteren. De een is wat serieuzer dan de ander, maar het is allemaal wel bedoeld om extra middelen binnen te krijgen.

Uw koophuis
Stel u heeft een koophuis en er is een aanmerkelijk verschil tussen wat u nog aan schuld heeft en de waarde van het pand. U kunt dan overwegen een tweede hypotheek daarop te nemen. De rente van deze nieuwe hypotheek kunt u weliswaar niet fiscaal aftrekken, maar toch.
Voorbeeld: U leent 100.000 euro bij met uw huis als onderpand. Dat kost u met de huidige rentestand een bedrag van zo’n 4500 euro per jaar aan rentekosten minus de opbrengst van die ton als u het (deels) belegd of op een spaarrekening zet.

Uw spaarrekening
Met de huidige rentestand wordt u hier niet veel beter van. Toch is het handig een bank te zoeken die de meeste rente biedt. Zo heeft de ASN-bank een aantal aantrekkelijke mogelijkheden. Voor een overzicht van banken en hun spaarrentes, kijk op deze pagina.

Te koop: uw goederen
Kijk eens rond in uw huis en vergeet de zolder niet. U zult in de loop der jaren veel spullen hebben vergaard of gekregen. Is het nodig om dat jugendstil-klokje nog langer te behouden? Gaat u de boekenkast eens flink opruimen? Heeft u nog wel zin om die mooie postzegelcollectie te onderhouden? Kortom, al die spullen die u wel heeft, maar waar u niets meer mee heeft, kunt u ook gewoon verkopen! Elke stad heeft een veilinghuis, maar nog slimmer is het om u spullen via internet te verkopen. Hier zijn wat mogelijkheden:
De belangrijke veilingsites zijn Marktplaats.nl, Speurders.nl en Ebay.nl.

Uw handelsgeest
Handelen is toch een beetje de traditie van de Hollander. U kunt diezelfde veilingsites die hierboven genoemd zijn ook gebruiken om goedkoop zaken in te kopen om die vervolgens weer via dezelfde sites duurder te verkopen. Gewoon, vanachter uw computer. Er is een groeiende groep wereldburgers die hiermee een aardige boterham weet te verdienen.

Verkoop uzelf!
Iedereen (we herhalen het nog maar even: iedereen!) heeft een bepaald talent.En u zeker. Anders had u al die jaren niet overleefd. Dus wat let u om dat talent wat u heeft als dienst aan te bieden? U kunt zichzelf aanbieden als klusjesmens, organizer, als adviseur: alles kan. En voor iedere dienst zijn ook klanten te vinden. Adverteer uzelf op die veilingsites of strooi briefjes rond in uw wijk, netwerk en dergelijke. Als mensen weten wat u te bieden heeft, komt er een vraag. Want immers: onbekend maakt onbemind, en dat geldt ook voor deze activiteiten.

Gewoon weer aan het werk
Bent u voorbij de 65 en dus niet meer aan de slag in uw baan? Geen probleem, zoek een nieuwe baan. Er zijn ook uitzendbureaus die zich speciaal op senioren richten. U kunt bijvoorbeeld aan de slag in een museum of culturele instelling.

Aan wedstrijden meedoen
Stel dat u veel tijd over heeft, wat let u dan om aan allerlei prijsvragen te gaan meedoen? Nog altijd zijn er bedrijven die slagzinnen-wedstrijden uitschrijven of puzzels publiceren met een prijzenpakket. Er zijn gevallen bekend van mensen die dit bijna professioneel aanpakken, maar daar ook goede resultaten mee halen. Het nadeel is, dat als u echt goed bent, uw huis binnen de kortste keren volstaat met allerlei ongewenste goederen. Maar ja, die kunt u weer verkopen! Op internet vindt u de prijsvraagsite met een overzicht van wat er nu speelt.

Gratis goederen aanvragen
Er is al een flink aantal jaren een website actief, die zich bezighoudt met het maken van overzichten van aanbiedingen van bedrijven, variërend tot het aanvragen van catalogi, waardebonnen, prijsvragen, kleine cadeautjes. De website heeft een toepasselijke naam: Gratiz!. Klik hier voor een compleet overzicht.

Vrijwilligerswerk doen
Niet iets om financieel veel beter af mee te zijn, maar mag u onbelast 150 euro per maand ontvangen voor vrijwilligerswerk (tot een maximum van 1500 euro per jaar). Vrijwilligerswerk is natuurlijk ook uitstekend om uw sociale netwerk mee uit te breiden. En mensen met een goed sociaal netwerk, komen daarin ook weer andere mensen tegen die u tot voordeel kunnen strekken.

Emigreren
Het klinkt vreemd, maar het kan ook financieel aantrekkelijk zijn om te emigreren.
Indien u bijvoorbeeld overweegt naar landen te verhuizen waarin het leven goedkoop is, wordt uw euro opeens wel erg veel meer waard. Denkt u hierbij aan Thailand, of dichter bij huis Turkije of Marokko. In Spanje zijn bijvoorbeeld huizen flink goedkoper geworden.

Kosten besparen
Eigenlijk hadden we daar natuurlijk mee moeten beginnen. Want wie kosten bespaart, heeft het eerste verdiend! Kosten besparen kan op telefoonkosten, energielasten, abonnementen, boodschappen. U heeft nu meer tijd om dingen uit te zoeken, dus gebruik uw tijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*