Emigreren: de zorgeloze oude dag?

Het zou zo maar kunnen. Dat je erover gaat nadenken hoe het leven verder moet. En ieder mens is geneigd om oplossingen te bedenken voor een (nog) betere toekomst. En een van die mogelijkheden is om de boel op te pakken en het leven voort te zetten op een andere (lees: leukere, aangenamere) plek op deze wereldbol. Wat zijn de voors en tegens en als de voors de doorslag geven, hoe dan verder?

Het weer, de natuur, de mensen
Een belangrijke reden om het eigen huis achter te laten is natuurlijk het weer. Het Nederlandse weer is onvoorspelbaar, het regent vaak, en in de winter is het koud. Mensen die vorderen in leeftijd voelen zich vaak beter in een warmere omgeving. Maar ook de natuur speelt een rol, hoewel dat ook best binnen Nederland kan. De stad uitvluchten (de drukte, het lawaai, de geur) om te genieten van de stilte en de vogels die na de nacht fluitend de nieuwe dag beginnen. Heerlijk. En dan die mensen die je soms op vakantie ontmoet: leuk, ongedwongen, hartelijk. En het is allemaal waar en tegelijkertijd ook niet.

Realiseer je of je het leuk vindt als het altijd mooi weer is. Ik zou er geen problemen mee hebben, maar je neemt wel afscheid van de seizoenen en dat kan ook zijn charme hebben. De stilte in de natuur is een zegen, maar als je dertig jaar in de stad hebt gewoond kan het na een klein jaartje ook beklemmend zijn. En die leuke mensen, dat blijft een gokje. Een zeventiger die al 20 jaar in Frankrijk woont zegt: ‘Je wordt nooit echt opgenomen door die Fransen’. Kortom. emigreren kan fantastisch uitpakken, maar soms…

De financiële (on)mogelijkheden.
Zeker als je al enkele tientallen jaren in een koophuis in Nederland woont, en de verkoopopbrengst van het pand een paar honderd procent is van je restschuld, is er weinig aan de hand om in het buitenland te gaan wonen. Zeker in deze economisch moeilijker tijden, is de aankoop van een huis elders gemakkelijker. De prijzen staan her en der onder druk, de vraagprijzen zijn al behoorlijk gedaald en op de vraagprijs kan altijd afgedongen worden. Dus dat is gunstig voor kopers.

Een ander voordeel is, dat je niet per se een groot huis hoeft te kopen. De kinderen zijn het huis uit, de behoeften aan spullen nemen af, dus een onderhoudsarm appartement met een paar slaapkamers is al prima en dat scheelt ook weer in het budget.

Kijk en informeer naar lokale belastingen en vergoedingen waar je in een land rekening mee moet houden. Vraag je ook af waar je inkomstenbelasting moet gaan betalen; bij emigratie uit Nederland kom je onder het belastingregime van het andere land. Dus dat vergt enig uitzoekwerk. Een aspect dat nogal eens wordt vergeten is hoe het geregeld is met de zorg en de ziektekosten(verzekering) in het buitenland. Bij het vorderen van de leeftijd is de kans dat je een keer gebruik moet maken van zorgverleners huizenhoog. Het is niet de bedoeling dat of de zorg er niet is, of dat de zorg onbetaalbaar of onverzekerbaar is.

Als je na je 65e emigreert ontvang je natuurlijk de volledige pensioenuitkering inclusief de volledige AOW op je bankrekening naar keuze. En als de belastingdruk in het nieuwe land laag is, is zelfs een klein pensioen al een weelde. In Curaçao geldt nog een pensionado-regeling, waarbij mensen die niet meer werken slechts 10% belasting betalen en dat scheelt een slok op een borrel.

Maar de kinderen dan, en je sociale omgeving?
Ook weer een beslispuntje, waarover een advies lastig is. Dat is een persoonlijke kwestie. ‘Ik kan de kinderen niet missen’ versus ‘De kinderen kunnen mij best missen’. Het is ook afhankelijk van financiële armslag. Ben je, of zijn de kinderen, in staat om heen en weer te vliegen zo het je uitkomt? Dan is er toch minder een probleem. Zijn er kleinkinderen? Hoe is de relatie met de achterblijvers?

Een beetje hetzelfde verhaal geldt voor je sociale netwerk dat je achterlaat. In het begin kan het leuk zijn om te denken ‘dan kom je toch langs’?, maar na verloop van tijd komen ze niet meer of heb jij er geen zin om steeds weer reisgids te moeten spelen voor die vrienden uit Nederland. Nee, als je gaat emigreren moet je in het land van aankomst op zoek naar een nieuw sociaal netwerkje. In veel landen zijn Nederlandse clubs van emigranten, waarbij je je kunt aansluiten.

Kortom, emigreren kan een geweldige kans zijn, maar denk eerst goed na over de weerstanden. Als je die opgelost hebt en nog steeds naar de tropen wilt: doe het. Je leeft maar één keer!

1 thought on “Emigreren: de zorgeloze oude dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*