Familiecollege ‘In Belle’s voetsporen’

Wanneer:
25/02/2018 @ 14:00 – 15:00
2018-02-25T14:00:00+01:00
2018-02-25T15:00:00+01:00
Waar:
Slot Zuylen
Tournooiveld 1
3611 AS Oud Zuilen
Nederland
Kosten:
15
Contact:
Markant. Slim. Humoristisch. En ook wel een beetje opstandig. Bovenal gezegend met een vlotte pen en een heel scherpe blik op de wereld. Dat was de achttiende-eeuwse schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805) die met haar broers en zussen opgroeide in Slot Zuylen. Tijdens het familiecollege In Belle’s voetsporen neemt Belle-fanaat en meesterverteller Gert van Schuppen jong en oud(er) mee naar de achttiende eeuw, naar het dagelijkse leven van Belle in Slot Zuylen. Na zijn levendige vertelling, bezoek je met een gids de kamers waar Belle de eerste dertig jaar van haar leven doorbracht. Loop over dezelfde planken als Belle! Meer dichtbij kan ze niet komen. 
Belle en Slot Zuylen
‘Alles wat je over Zuylen vertelt raakt me meer dan ik kan uitdrukken. Ik kan er niet zonder vertedering aan terugdenken’, schreef Belle in april 1800 over haar geliefde ouderlijk huis. Belle werd in 1740 in Slot Zuylen geboren als Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken. Zij was een heel intelligente vrouw, die veel interesses en talenten bezat. Geschiedenis, politiek, literatuur, muziek en kunst. Maar ook leerde ze wis- en natuurkunde en dat was toen heel bijzonder voor een meisje. Belle zette zich vaker af tegen haar tijd en haar familie. Zo schreef ze stiekem een liefdesverhaal over de vastgeroeste gewoontes in het adellijke leven, een boekje dat haar vader vervolgens liet vernietigen.
Als een moderne feministe
Belle’s vooruitstrevende ideeën zijn ook nu nog heel actueel. Ze vroeg ooit een heer ten dans, ongekend voor die tijd. En toen Belle een huwelijksaanzoek kreeg antwoorde ze, als een moderne feministe, “ik heb geen talent voor ondergeschiktheid”. Dit soort opmerkingen zijn tijdloos. Hoe zie jij de liefde? Hoe zouden mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan? Gert neemt je mee naar het verleden, maar plaatst Belle tegelijk midden in het heden. Een boeiend verhaal om ’s avonds aan de eettafel nog verder over te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*