Zomereenzaamheid raakt meer dan helft ouderen

Het is zomer! Helaas brengt dit seizoen een groot probleem met zich mee voor veel ouderen, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds (juni ’24). Meer dan de helft (51%) van het Ouderenpanel geeft aan zomereenzaamheid te ervaren. Omdat familie en vrienden op vakantie zijn, activiteiten(clubs) tijdelijk stilliggen en omdat er minder hulp en zorg beschikbaar is, ervaart het merendeel een gebrek aan sociaal contact in de maanden juli en augustus. Het Ouderenfonds pakt daarom ook dit jaar zomereenzaamheid aan met unieke stranduitjes langs de hele kust én stimuleert het doorzetten van activiteiten in de zomer.

Gebrek aan sociaal contact
Het lijkt na alle donkere dagen juist alleen maar fijn, de zomer. De respondenten van het Ouderenpanel (55+) zien ook de voordelen van dit seizoen. Meer buiten leven, warmte en zon vinden zij de grootste voordelen van de zomer. Tegelijkertijd zorgt de warmte (of hitte) ervoor dat ruim een derde (bijna 37%) niet of moeilijk naar buiten kan. Ook is het moeilijk dat familieleden op vakantie zijn (ruim 24%), dat activiteiten stoppen in de zomer (23,9%) en dat er minder hulp en zorg beschikbaar is (18,8%). Dan blijft in veel gevallen weinig sociaal contact over.

Bekijk de infographic Zomereenzaamheid (Ouderenpanel juni 2024)

Ouderenfonds pakt zomereenzaamheid aan
Het Ouderenfonds pakt daarom eenzaamheid onder ouderen ook deze zomer aan! Met onvergetelijke stranduitjes voor 3000 ouderen langs de hele Nederlandse kust, waardoor ook senioren die slecht ter been zijn weer van strand en zee kunnen genieten. Tevens stimuleren we onze honderden lokale clubs en initiatieven om in de zomer open, toegankelijk en actief te blijven. Elke senior krijgt zo de mogelijkheid om verbonden te blijven in de zomer.

Iedereen kan iets doen. Ook kleine gebaren kunnen helpen tegen zomereenzaamheid blijkt uit het onderzoek; 56,5% zegt dat samen iets doen (zoals wandelen of een ijsje eten), even een praatje maken op straat (43,3%), of wat vaker bellen (43,3%) manieren zijn om zomereenzaamheid tegen te gaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*