Zomerdepressie bij warme zomerdagen

Zo’n 10 procent van de mensen met een depressie heeft een seizoensgebonden component. Somber worden wanneer de blaadjes van de bomen vallen en men zich opmaakt voor de donkere wintermaanden is bij veel mensen een bekend fenomeen. Dat er ook zomerdepressies bestaan is minder bekend. In Nederland zijn er meer dan vijftienduizend mensen die er last van hebben. Hoog tijd hier meer over te weten te komen. Judith Godschalx-Dekker, ziekenhuispsychiater, vertelt.

“Er is sprake van een depressie wanneer iemand ten minste twee weken lang het grootste gedeelte van de dag een verminderde stemming heeft en/of geen plezier meer ervaart van dingen die vroeger wel leuk gevonden werden. Daarnaast zijn er vaak concentratieproblemen, schuldgevoelens, besluiteloosheid, libidoverlies en veranderingen in eetlust en slaapbehoefte,” licht Judith toe.

Zomer,- en winterdepressies
Judith: “De klachten bij een zomerdepressie zien er vaak anders uit dan bij de winterdepressie en ook de oorzaken verschillen. Patiënten met een zomerdepressie zijn vaak hun eetlust kwijt en vallen af. Ze hebben moeite met inslapen, doorslapen en zijn vaak veel te vroeg wakker. Patiënten met een winterdepressie hebben juist vaak een toegenomen eetlust en een grotere behoefte aan slaap. Winterdepressie wordt toegeschreven aan het tekort aan zonlicht als de dagen korter worden. Vroeg opstaan en lichttherapie in de ochtend is een bewezen effectieve behandelmethode. Gek genoeg zijn zomerdepressies vaak goede voorspellers voor het optreden van winterdepressies.”

Uitlokkende factoren
Judith: “Zomer depressie wordt waarschijnlijk uitgelokt door warme temperatuur. Mogelijk komt dit vaker voor bij linkshandigen, bij mensen met manische depressiviteit en een familiaire kwetsbaarheid voor seizoenschommelingen. Waarschijnlijk hebben ook veranderingen in dagelijkse patronen, als gevolg van het weer, invloed op het ontstaan van somberheid. Denk hierbij aan het verminderen van lichamelijke beweging (de zomerstop op het sportveld) en een vermindering van sociale activiteiten (voor de achterblijvers tijdens de zomervakantie). Minder kunnen bewegen en sociale beperkingen zijn overigens ook redenen waarom mensen met een (chronische) lichamelijke ziekte vaker last hebben van depressie. Het Spaarne Gasthuis behandelt depressies bij mensen bij wie ook lichamelijke klachten een rol spelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*