Wijze mensen zijn mediators

Conflicten: ze zijn er altijd en overal. Thuis, met de buren, op het werk – eigenlijk overal  waarin mensen elkaar ontmoeten is er wel wat.  Conflicten kunnen het leven ook flink verpesten en dat heeft alles te maken met het gegeven dat niemand ruzie ‘leert’ te maken.  En dan loopt het meestal niet goed af.

Met ernstige conflicten – bijvoorbeeld bij echtscheidingen of rechtbankzaken komen hordes procedures, juristen-advocaten en dus ook rechters om de hoek kijken. Dure oplossingen voor niet zo’n bevredigend resultaat.

Sinds jaar en dag zijn er mensen die een opleiding hebben gevolgd tot mediator en die daarmee de kennis en bevoegdheid hebben om kleinere en grote conflicten te gaan bemiddelen. Veel kansrijker om een geschil op te lossen zonder heftige kleerscheuren. Mediation zal in de toekomst aan populariteit winnen: nu al worden echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn naar mediators verwezen. Maar ook in het bedrijfsleven spelen in- en externe mediators een belangrijke rol.

Iedereen  kan  mediation leren, maar het ligt voor de hand dat mensen met veel levenservaring en relativeringsvermogen in de regel betere mediators zijn, dan bijvoorbeeld begin twintigers.

In een mediation-opleiding ligt de nadruk op het onderkennen van conflict-escalatie, het benoemen van de belangen,  juridische aspecten en het aanleren van een professionele gespreksvoering.  De combinatie van de geschikte basishouding, conflictkennis en mediationvaardigheden maakt of een bemiddeling goed verloopt.

Mensen de opleiding tot mediator volgen, doen bij de landelijke federatie nog een toets en als dit allemaal met goed gevolg is afgesloten, kunt u zichtzelf officieel erkend mediator noemen en u kunt zich daarmee zelfstandig vestigen.

Informatie over de 10-daagse basisopleiding tot mediator treft u op deze pagina aan: http://medling.academy/aanbod/40/73/515/basisopleiding-mediation.

De Medling.academy biedt ook informatie-avonden, waar u zich vrijblijvend kunt oriënteren. De eerstvolgende informatiebijeenkomst is in Amsterdam op 17 juni: kijk op deze pagina!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*