Wij zijn een deel van de aarde

Het grote opperhoofd in Washington heeft gesproken: hij wenst ons land te kopen. Het grote opperhoofd heeft ook woorden gesproken van vriendschap en vrede. Dat is zeer goed van hem omdat we weten dat hij onze vriendschap niet nodig heeft. Maar we zullen over uw aanbod beraadslagen want wij weten dat als wij ons land niet verkopen, de blanke man met zijn geweren komt en het in bezit neemt.

Hoe kun je de lucht, de warmte van het land kopen of verkopen? Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van de lucht en het kabbelen van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het dan van ons kopen? (…) Wij zijn een deel van de aarde en de aarde is een deel van ons. De geurende bloemen zijn onze zusters; het rendier, het paard en de grote adelaar onze broeders. De schuimkoppen in de rivier, het sap van de weidebloemen, het zweet van de pony en van de man, het is allemaal van hetzelfde geslacht, ons geslacht. (…)

Ik ben maar een wilde en kan niet begrijpen hoe het rokende ijzeren paard belangrijker kan zijn dan de buffel die wij alleen doden om in leven te blijven. Wat is de mens zonder de dieren? Als al de dieren weg zijn, zal de mens sterven aan een gevoel van grote eenzaamheid. Want wat er gebeurt met de dieren, gebeurt spoedig met de mens. Alle dingen hangen samen. Wat er met de aarde gebeurt, gebeurt met de kinderen van de aarde. U moet uw kinderen leren dat de grond onder hun voeten de as van onze grootouders is. Leer ze eerbied voor de aarde. Vertel uw kinderen dat de aarde vervuld is van de levens van onze voorouders. Wat er gebeurt met de aarde, gebeurt met de            kinderen van de aarde. Als een man op de grond spuwt, spuwt hij op zichzelf. De aarde behoort niet aan de mens. De mens behoort aan de aarde. Wij weten dat alles met elkaar samenhangt als het bloed dat een familie verbindt. De mens heeft het web van het leven niet geweven; hij is er slechts een draad van. Wat hij met het web doet, doet hij met zichzelf. (…)

Als wij instemmen met uw aanbod om ons land te kopen, zal dat zijn om het reservaat veilig te stellen dat u ons hebt beloofd. Daar zullen wij misschien onze dagen nog doorbrengen zoals wij dat willen. Maar als de laatste rode man zal zijn verdwenen van deze aarde en als de herinnering aan hem nog slechts de schaduw is van een wolk boven de prairie, dan zullen de stranden van deze bossen nog bewoond worden door de geesten van mijn volk. Want wij hebben dit land lief zoals de nieuwgeboren de hartenklop van zijn moeder liefheeft. Als wij u ons land verkopen, bemin het dan zoals wij het hebben bemind. Zorg ervoor zoals wij ervoor hebben gezorgd. Bewaar in uw hart de herinnering aan het land zoals het is op de dag waarop u het in bezit neemt. Bewaar het met alle kracht van uw geest voor uw kinderen. Heb het lief.

[bron]Opperhoofd Seattle van de Duwamish-stammen, in een toespraak in 1855

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*