Weg met telefonische verkoopoverlast.

U zult het beslist wel eens meegemaakt hebben: de telefoon gaat en een onbekend persoon vraagt u of interesse heeft in een mooie aanbieding voor dit of voor dat.
Vreselijk. En sommige van die verkooptypes zijn zo gewiekst en komen met zoveel overtuigingskracht dat het risico bestaat dat u aan een contract komt vast te zitten.
En dat is nog erger.  De overheidsdienst Consuwijzer heeft handige tips om met telefonische verkopers om te gaan. Kijk op deze pagina voor de tips.

 

Blijf baas over het gesprek
U kent de beller niet? Doe dan het volgende:

  1. Vraag wie de beller is en waarvoor hij belt (volgens de wet zijn verkopers verplicht te vertellen dat het om een verkoopgesprek gaat).
  2. Beslis of u behoefte heeft aan het aanbod.
  3. Zo niet, zeg ‘ik heb hier geen behoefte aan’ en hang na een paar keer op als de verkoper toch doorgaat. (Luister hier naar extra tips)
  4. Maak gebruik van je ‘recht van verzet’ en geef aan dat het bedrijf je niet vaker mag bellen

 

Annuleren en Bel-me-niet Register
Bent u toch ingegaan op het aanbod en u heeft er achteraf spijt van, dan kunt er (onder voorwaarden) meestal nog wel van af.  Snel handelen is dan wel nodig.
Als u helemaal niet meer gebeld wilt worden voor telefonische aanbiedingen, laat dat registreren bij  het Bel-me-niet register. Bedrijven mogen u dan niet meer bellen. Let op:  u mag wel gebeld worden door bedrijven van wie u klant bent (geweest) voor een vergelijkbaar product of dienst.

Klachten en boetes
Bij misleidende en agressieve verkooptrucs, kunt u een klacht indienen bij ConsuWijzer. Bijvoorbeeld als een verkoper gezegd heeft dat u een gratis proefpakket krijgt maar achteraf blijkt vast te zitten aan een abonnement. Of als een bedrijf belt terwijl u al staat ingeschreven in het Bel-me-niet Register en geen klant bent (geweest).

De toezichthouders achter ConsuWijzer kunnen optreden tegen bedrijven die zich niet aan de wettelijke regels van telemarketing houden, bijvoorbeeld via boetes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*