Wees een beginner

Een omstandigheid waarin je het belang van leegte vanzelf kunt tegenkomen is een relatie. Wat we relatie noemen kan vervuld zijn van complexiteit. Het is belangrijk dat je ziet dat een relatie steeds opnieuw kan beginnen. Bij het begin weet je nog niet hoe je het moet aangaan. Het begin is altijd ter plekke. Je hoeft nooit terug naar een ander moment – het is er. Het begin is altijd brandschoon.

Wees bereid om werkelijk eerst leegte toe te staan. Dus niet leegte creëren of gebruik maken van een herinnering aan een leeg moment, maar de bereidheid om nu alles inclusief je relatie en alle verhalen die daar bij horen uit handen te laten vallen. Alle gevoelens en emoties, alle meningen, gewoon alles, zodat je herkent dat leegte nu aanwezig is. Dat is vrijheid en eenvoud.

Vanuit deze eenvoud kun je opnieuw beginnen. Wees een beginner – ga zien hoe wezenlijk dit is. Vanuit het begin kan alle complexiteit als nieuw worden aangegaan. Het kan weliswaar weer te gecompliceerd worden want onze gedachten en emoties kunnen een kant op gaan waarmee we onszelf en anderen in de war brengen, maar ook in dat geval kun je onmiddellijk weer herkennen wat de eenvoud van leegte is. Dan doe je goed aan om tegen jezelf en de ander te zeggen: wat is dat waar nog niets is begonnen?

Het denkvermogen is een prachtig instrument maar het moet wel je dienaar blijven. Als je bereid bent een beginner te zijn, durf je het denken als een dienaar te zien.

[bron]Philip Renard, in: Het boek van besef

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*