Weer voedseladvies de kliko in: Hoezo omega-3 en visolie?

Verschillende studies in verschillende bevolkingsgroepen hebben gesuggereerd dat voldoende visconsumptie (ten minste een of twee keer per week)  een direct verband heeft met een verminderd risico op hartziekten.  In 2002 concludeerde een onderzoek dat het dagelijks eten van 40 tot 60 gram  vis zou zorgen voor een vermindering van de fatale hartaandoeningen met bijna 50%.

Echter, het meest recente onderzoek  wijst uit dat de inname van deze (ook wel omega-3 genoemde) vetzuren geen noemenswaardige gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten. In deze studie werden tussen juni 2005 tot juli 2011 in totaal 15.480 patiënten onderzocht: de helft van (in dit geval diabetes-patiënten) de groep kreeg meer vis, visolie en ander omega-3 rijk voedsel en de andere helft kreeg een placebo. De uitkomsten hiervan zijn ontluisterend waar het gaat om het risico op ernstig hartfalen. Alles is nog eens na te lezen op de website van New England Journal of Medicine.

Het geeft wel te denken dat wij als eenvoudige burgers dag-in-dag-uit en jaar-in-en-jaar-uit worden bestookt met voedingsadviezen wat je allemaal moet doen en met name moet laten, waarvan later weer eens blijkt dat het een nutteloos advies was.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*