Vijf tips bij het invullen van de belastingaangifte

Is de belastingaangifte een jaarlijks terugkerende zorg? Niet met deze handige tips die u helpen bij de aangifte.

Tip 1: controleer uw loongegevens
In principe vult uw werkgever de loongegevens is, maar deze gegevens zijn niet altijd juist of volledig. De Belastingdienst voert hier geen extra check op uit en neemt de gegevens klakkeloos over. Het is dus raadzaam om de loongegevens zelf goed te controleren aan de hand van uw jaaropgaaf. Deze ontvangt u altijd in het begin van het jaar. Kloppen de gegevens niet? Wijzig deze dan.

Tip 2: trek de hypotheekrente juist af
Let op bij de aftrek van de hypotheekrente. Veel mensen denken namelijk dat hun volledige hypotheekrente aftrekbaar is, maar als u niet uw volledige hypotheek voor uw woning gebruikt, is dit niet het geval. Als een deel van de hypotheek bijvoorbeeld ten goede is gekomen aan een caravan, moet u dit zelf aangeven bij de Belastingdienst.

Tip 3: vul spaargeld en vermogen in
De gegevens bij spaargeld en vermogen zijn vaak niet of niet compleet ingevuld. Over het algemeen staan grote banken, zoals Rabobank en ING, hun gegevens af, maar als u bij een kleine of regionale bank bent aangesloten, zult u zien dat deze gegeven niet vooraf zijn ingevuld. Vergeet in dat geval niet zelf deze gegevens in te vullen.

Tip 4: dien op tijd uw belastingaangifte in
U kunt van 1 maart tot en met 1 mei aangifte doen van uw inkomstenbelasting. Als u dit niet of niet op tijd doet, riskeert u een verzuimboete. Een boete van € 369,- die kan oplopen tot ruim € 5.000,- als u vaker te laat bent met uw aangifte. Als de aangiftetermijn is verstreken, ontvangt u eerst een herinnering van de Belastingdienst en vervolgens een aanmaning met een nieuwe termijn waarbinnen u uw aangifte ingediend moet hebben.

Tip 5: besteed uw belastingaangifte uit
Het kan lastig zijn om de aangifte te controleren als u hier weinig kaas van gegeten heeft, want hoe weet u zeker of het klopt? Om die reden vragen steeds meer mensen om hulp bij de belastingaangifte. Met behulp van een belastingadviseur weet u zeker dat u nooit te veel betaalt en altijd ontvangt waar u recht op heeft. De kosten voor het laten indienen van een belastingaangifte door een deskundige bedragen gemiddeld € 50,-.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kruiswerk Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*