Vermogensbelasting: blijft vreemd idee

Er zijn in dit land een paar vreemde belastingheffingen. De erfbelasting voelt vreemd, omdat er meestal al flink belasting bij leven is betaald. Misschien nog wel vreemder is de vermogensbelasting. Ook hier is meestal al inkomstenbelasting al afgedragen en worden spaarzame mensen nog eens extra gestraft door over die tegoeden aangeslagen te worden. En extra wrang is dan dat de belastingdienst uitgaat van een rentevoordeel van 4% over je spaargelden wat allang niet meer aan de orde is. Veel spaargeld aanhouden komt er op neer dat dat jaarlijks minder waard wordt. Spaarzin wordt gestraft: consumeren zul je tot ‘aan den doet’.

Nu liggen er plannen om die belasting te herzien. Kleine spaarders hebben daarbij wat voordeel, mensen met meer spaargeld op de bank voelen nog steeds de straf. De vraag is of dit een verstandige belasting is, die feitelijk toch nog het meest wordt betaald door de relatieve kleinere spaarders. Immers, mensen met echt veel geld hebben zat mogelijkheden om zich hieraan te onttrekken. De financiële Telegraaf zette een aantal mogelijkheden op een rijtje:

  • – koop kunst
  • – stort bij in je pensioenvoorziening
  • – richt een flexBV op
  • – emigreer naar een ander land

Het zijn mogelijkheden voor de rijkere rijken, en dan blijkt dat MKB’ers en bijvoorbeeld boeren die hun bedrijf verkopen in feite de rekening wel moeten betalen. Hoezo, eerlijke verdeling van lasten?

Zo ziet het nieuwe plan eruit

De vrijstelling van 21.000 euro wordt verhoogd naar 25.000 euro. Daarnaast verdwijnt het rekenrendement van 4%, dat wordt vervangen door andere percentages:

Vermogen Huidig rekenrendement Nieuw rekenrendement
<21.000 euro 0% 0%
21.000-25.000 euro 4% 0%
25.000-125.000 euro 4% 2,9%
125.000-1.025.000 euro 4% 4,7%
>1.025.000 4% 5,5%

 

 

Lees verder bij DFT

 

Meer bronnen:

Financieelonafhankelijkworden.nl

NRC

Nu.nl

 

1 thought on “Vermogensbelasting: blijft vreemd idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*