Uitvaartmuziek: maak het persoonlijk

De overleden buurman luisterde de laatste decennia bij voorkeur naar John Coltrane en bezat ook vrijwel alle langspeelplaten en cd’s waarop Coltrane te horen was.  Dus hoewel de buurman dat zelf niet meer kon bedenken, was het voor zijn overblijvende echtgenote een uitgemaakte zaak. Tijdens de afscheidsdienst zou de saxofoon door de luidsprekers schallen.

Toch blijken de meeste mensen bij de muziekkeuze terug te vallen op een set populaire – maar o zo passende – liedjes, zo ontdekte bijvoorbeeld ook Monuta. Deze uitvaartverzorger analyseerde zo’n 6000 verschillende muziekstukken die in 2018 op uitvaarten ten gehore werden gebracht, maar stelde vast dat de top-10 redelijk honkvast is.

De Top 10

1. Ave Maria – diverse uitvoeringen

2. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman

3. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij

4. My Way – Frank Sinatra

5. ’n Trein naar Niemandsland – Frans Bauer

6. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato

7. We’ll meet again – Vera Lynn

8. The Rose – André Rieu

9. Waarheen, waarvoor – Mieke Telkamp

10. Hallelujah – diverse uitvoeringen

 

Is dat jammer? Nee, op zich is er niks mis met mooie-liedjes-op-een-afscheid, en met de liedjes uit de top 10 is ook niet veel mis. En nog meer keuze uit het gangbare repertoire is te vinden via Yarden, die een top 64 heeft gemaakt, die de top 10 van Monuta flink dekt. Ook Rebel’s heeft zo’n lijst en Dela blijft niet achter.

Maar aandacht geven aan de overledene kan ook door zijn of haar favoriete muziek te draaien.  Muziek is immers een weerspiegeling van de persoonlijkheid van de overledene, naast foto’s en hobby’s.  En weet je als achterblijver niet meer zo goed, wat de favoriete muziek was? Hou het praktisch: kijk in de Platen of CD-collectie of kijk naar opgeslagen muziek op de thuiscomputer, de afspeellijsten op Spotify of Youtube. Lukt dat ook niet? Vraag het na bij de buren :).  Maak een selectie, maar hou ook een beetje rekening met de diversiteit van de aanwezigen tijdens de uitvaart. Als vader een liefhebber was van vakanties in de zon, hoeft dat niet te betekenen dat zijn favoriete nummer van de Sex Pistols hierover moet worden gedraaid.  De liedkeuze moet ook weer niet al te lollig of losbandig zijn, dus carnavalsmuziek ligt niet voor de hand.

Mocht blijken dat na een flinke zoektocht, toch een keuze moet worden gemaakt uit de lijstjes die we allemaal al kennen: weet dan dat je in goed gezelschap bent.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*