Uitbreiding mogelijk van succesvolle therapie prostaatkanker

Het Catharina Kanker Instituut breidt de behandeling van patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker met het radioactieve Radium-223 chloride verder uit. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat het aantal injecties veilig en succesvol kan worden verdubbeld van 6 naar 12. De extra zes injecties voorkomen in veel gevallen dat de kwaadaardige tumoren in het bot verder toenemen. Dit resultaat komt bovenop de levensverlenging van drie tot zes maanden bij de eerste zes injecties. Het was al bekend dat de therapie de pijn vermindert en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Het middel werd tot nu toe ingezet als laatste optie na chemo- en/of hormoontherapie. Uit een ander onderzoek is nu ook vast komen te staan dat het veilig is om deze therapie eerder in het ziekteproces in te zetten.

“Het blijkt een makkelijk verdraagbare therapie”, aldus nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele van het Catharina Kanker Instituut. ”Het klinkt misschien vreemd, maar het enthousiasme over deze nog redelijk nieuwe behandeling blijft bij patiënten en behandelaars toenemen.” Het Catharina Ziekenhuis dat in januari 2014 als eerste ziekenhuis in Nederland deze therapie klinisch aanbood, heeft de verlengde behandeling onlangs al toegepast.

Kortdurende behandeling

De behandeling met Radium-223 chloride in het Catharina Ziekenhuis bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende 6 of 12 maanden; afhankelijk van de conditie van de patiënt. Het is een kortdurende behandeling , waarbij vijf milliliter vloeistof waarin het radium is verwerkt in een ader van de elleboog wordt ingespoten. De therapie heeft geen zware bijwerkingen.

 

 

 

Bron: Catharinaziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*