Tranen: de liefde van je leven

Vierde klas

Tijdens de les Engels zat ik te staren naar het meisje naast me. Ze was zogezegd mijn beste vriendin. Ik staarde naar haar lange, zijdeachtige haar en wenste dat ze van mij was. Maar zo keek zij niet naar mij, en dat wist ik.

Na de les liep ze op me af en vroeg om de aantekeningen van de vorige dag die ze had gemist. Ik gaf ze haar. Ze zei ‘dankjewel’ en gaf me een kus op mijn wang. Ik wilde haar zeggen dat ik meer wilde dan vrienden zijn, dat ik van haar hield, maar ik was te verlegen.

 

Vijfde klas

Telefoon. Zij was het. In tranen, ze stamelde zoiets als dat haar lief haar hart had gebroken. Of ze bij me langs kon komen. Uiteraard kon dat en ze zat naast me op de bank. Ik staarde naar haar zachte ogen en wenste dat ze van mij was. Na drie zakken chips en twee filmpjes besloot ze naar huis te gaan. Ze keek me aan, zei ‘dankjewel’ en kuste me zachtjes op mijn wang. Ik wilde haar zeggen dat ik meer wilde, dat ik van haar hield. Maar ik durfde niet.

 

Examenklas

Op een mooie dag liep ze op me af bij de kluisjes en zei ‘mijn date is ziek, hij kan niet mee naar het bal’. Ik had geen date en we hadden de afspraak gemaakt dat we, als we geen date hadden, als beste vrienden samen zouden gaan. Na afloop van het bal bracht ik haar naar huis. Ik stond op de deurmat en staarde haar aan. Zij staarde terug met haar ogen van kristal. Toen zei ze: ‘Bedankt voor de heerlijke avond’ en ze gaf me een kus op mijn wang. Ik wilde haar zeggen dat ik meer wilde, dat ik van haar hield. Maar ik kreeg de woorden niet uit mijn mond.

 

Diploma-uitreiking

Voor ik het doorhad was het jaar voorbij en stond de diploma-uitreiking voor de deur. Ik zag hoe ze met haar perfecte lichaam het podium op stapte om haar diploma te tekenen. Oh, wat wilde ik graag dat zij de mijne was. Maar zij had dat helemaal niet door. Dat was wel duidelijk.

Voor we ieder ons weegs gingen kwam ze op mij af in haar lange jurk en met hoed. Ze huilde toen we elkaar omhelsden. Toen lichtte ze haar hoofd op van mijn schouder en zei: ‘Jij bent mijn maatje, dank je!’ en ze gaf me een kus op mijn wang. Ik wilde haar nu toch echt zeggen dat ik daar niet genoeg aan had, dat ik van haar hield, maar het lukte me gewoonweg niet.

 

Huwelijk

Toen zat ik in de kerk. Ze ging trouwen en met een andere man door het leven. Oh, wat wilde ik graag dat ze met mij getrouwd was, maar zo zag zij mij niet. Voordat ze met haar man op weg ging, kwam ze op me af en zei: ‘Wat goed dat je er bent!’ en ze gaf me een kus op mijn wang. Nog wilde ik tegen haar zeggen dat ik met haar had willen trouwen, dat ik van haar hield. Maar ik was nog steeds te onzeker en de woorden kwamen niet.

 

Dood

Jaren gingen voorbij en toen keek ik in de kist van de vrouw die altijd mijn beste vriendin was geweest.

Tijdens de kerkdienst lazen ze voor uit haar dagboek, dat ze geschreven had op de middelbare school.

‘Ik staar naar hem en wil dat hij de mijne is. Maar zo kijkt hij niet naar mij, dat is wel duidelijk. Ik wil hem zeggen dat ik meer wil dan vriendschap. Dat ik van hem houd, maar ik ben te verlegen om het te zeggen. Ik hoop dat hij tegen mij zegt dat hij van me houdt.’

 

Had ik dat maar gedaan, dacht ik met dikke tranen in mijn ogen.

 

 

 

Ontleend aan:
850718Lieve schat

Meer dan honderd verhalen over liefde

Willem de Vos

ISBN: 9789088507182

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*