Tijd voor verandering: huwelijksvoorwaarden

Hebben de huwelijksvoorwaarden nog zin?
Vaak is het al jaren geleden gebeurd: u bent getrouwd en u heeft toen gekozen voor huwelijksvoorwaarden. Toen was dat slim: u of uw partner wilde een eigen zaak beginnen, u trouwde niet “om het geld”, dus u wilde financieel gescheiden blijven, of uw familie vond dat het beste….Maar nu kan alles anders zijn: u heeft geen eigen zaak meer of u hoeft niet meer bang te zijn voor een financieel debacle of u heeft meer met uw partner dan met “het familiegeld” of u heeft geen zin in al die financiële nadelen die huwelijksvoorwaarden met zich mee brengen.

Dan is het tijd om te veranderen!
Het opheffen van huwelijksvoorwaarden is sinds 1 januari 2012 een stuk gemakkelijker en goedkoper geworden. Vroeger moest toestemming gevraagd worden aan de rechter. Deze eis is uit de wet gehaald en daarmee is de grootste kostenpost vervallen. U hoeft tegenwoordig alleen naar de notaris te gaan. Hij maakt een akte en schrijft deze in, in het Huwelijksgoederenregister, en u bent vervolgens “in gemeenschap van goederen” getrouwd.

De financiële voordelen: een rekenvoorbeeld
Als u getrouwd bent op huwelijksvoorwaarden, hebben u en uw partner twee gescheiden vermogens. U bezit bijvoorbeeld € 100.000,- en uw partner € 10.000,-. Stel dat de partner van € 100.000,- overlijdt, dan erft de € 10.000,– partner dit geld, of het huis met een waarde van € 100.000,-. Over dit bedrag (minus de partner-vrijstelling) moet erfbelasting worden betaald. Dat is toch jammer…
Als u echter in gemeenschap van goederen bent getrouwd, bezit u samen € 110.000,-. Als één partner overlijdt, erft de ander dus “maar” de helft van € 110.000, te weten: € 55.000,-. Dat kan dus behoorlijk schelen in de aanslag erfbelasting.
Hoeveel het precies verschilt, hangt af van uw vermogen. Een notaris kan dit zo voor u uitrekenen. Maar het is in ieder geval iets om stil bij te staan.

Paul Roem


2 thoughts on “Tijd voor verandering: huwelijksvoorwaarden

 1. Dick de Bruijn Beantwoorden

  Maar er is toch een behoorlijke vrijstelling van over de €500,000/- voor de overlevende partner?
  Is dit artikel dan niet een beetje misleidend?
  Maar goed, de notaris weet het wel.

 2. Paul Bericht auteurBeantwoorden

  Ja, dat klopt: de langstlevende heeft zelfs een vrijstelling van meer dan € 600.000,-! Maar, als er kinderen zijn, is deze vrijstelling minder belangrijk. De kinderen zijn nl. (meestal) ook erfgenaam. De daadwerkelijke uitbetaling van deze erfdelen wordt echter over het algemeen uitgesteld tot na het overlijden van de 2e ouder, maar daar trekt de belastingdienst zich niets van aan. Op papier wordt er geërfd, dus moet er erfbelasting betaald worden over die erfdelen van kinderen. De achterblijvende ouder moet in de praktijk bijna altijd de erfbelasting voor de kinderen betalen. De kinderen hebben trouwens “maar” een vrijstelling van € 19.000,-. Door de opheffing van de huwelijksvoorwaarden veranderen de erfdelen van de kinderen ook, dus in allerlei situaties is het de overweging waard.
  (Paul Roem)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*