Sporten kan altijd

De nieuwe generatie senioren, geboren in de jaren veertig, vijftig en begin zestig, heeft de sport in de loop van de tijd sterk zien veranderen.

Er zijn veel meer sportvormen ontstaan en het sporten zelf gebeurt niet alleen competitief of wedstrijdgericht, maar ook recreatief of belevingsgericht. ‘Sport’ omvat meer en kan door meer doelgroepen op hun manier worden beoefend. Daardoor is sport een life-time activiteit geworden.
Gevorderde sporters doen aan veteranensport in sportverenigingsverband. Maar ook voor hen wordt het doseren van de fysieke belasting steeds meer nodig. Dat betekent het aanpassen van regels aan de eigen mogelijkheden en die van de groep. Sporten in groepen van beginners en gevorderden, mannen en vrouwen, met veel en weinig conditie en van zowel gezonde als sporters met fysieke beperkingen, neemt toe. Maar dat sporten op maat en optimaal doe je in samenspraak met anderen en met activiteiten die plezier geven en vooral een beroep doen op coördinatie. Een gezonde zestigjarige kan dus beter streetbasketbal spelen dan gaan bowlen.
Seniorensport regel, leer en ontwikkel je samen.

Om goed met de onderlinge verschillen om te gaan is didactische kennis en kunde van kartrekker en deelnemers nodig. Daarbij geeft begeleiding van oud vakleraren lichamelijke opvoeding de nodige steun. Maar ook met een cursus op maat leert de 50-55 plusser deze stimulerende aanpak. Kijk maar eens op de site van www.oldaction.nl en/of lees  ‘Activo’s doen het anders, op maat en zeker na hun 50e!’ (2012) en ‘Sport op Maat’ (2010). Uitgave: ARKO Sports Media, Nieuwegein. Voor verdere informatie: e.timmers6@chello.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*