Sparen of beleggen?

Het zijn lastige tijden om uw geld nog een beetje te kunnen laten groeien. En al tijden is de belangrijkste vraag: hoe kunnen we ons geld beschermen, zodat we niet op een houtje hoeven te bijten. Vroeger was alles overzichtelijk, duidelijk en transparant.
Mensen hadden een spaarbankboekje: daar werd op gespaard en ieder jaar werd de rente daarin bijgeschreven. Je kon eigenlijk wel voorspellen hoe de situatie er na 10 of 20 jaar zou uitzien. Maar helaas is de wereld drastisch veranderd, met name door de hebzucht en expansiedrift van banken. In die tijd gebruikte de bank de spaargelden van burgers om die vervolgens weer met hogere rentes weg te zetten aan bedrijfskredieten en hypotheken. Een vrij gevaarloze situatie. Banken vonden het aantrekkelijker om zelf idiote hoeveelheden geld te gaan lenen om die weer door te lenen. Dus niet alleen ons spaargeld te gebruiken maar een veelvoud daarvan nog eens zelf te lenen.  En dat betekent, dat als bedrijven die leningen niet meer aan de bank kunnen terugbetalen, de bank zelf te weinig of geen reserves heeft om dat op te vangen. Een gevaarlijk financieel russische roulette. En als een bank failliet gaat, zijn uiteindelijk weer die trouwe spaarders de dupe.

Maar zo is de situatie nu. Onzeker en wankel. Dus wat is wijsheid? U heeft altijd gespaard en een kapitaaltje kunnen opbouwen voor later, als aanvulling op pensioen of AOW en hoe houdt u dat intact?

Dit zijn de mogelijkheden:

  • Sparen
  • Beleggen op de beurs
  • Onroerend goed
  • Edelmetalen
  • Zelf geld uitlenen tegen rente

 

Sparen
Een veilige oplossing, maar helaas niet eentje waar u echt het geld mee laat groeien. De huidige rente ligt zo rond de 2,5% per jaar. Als uw vermogen hoger is dan ca 21000 euro (alleenstaand) of ca 42000 (echtpaar, fiscale partner), betaalt u 1,2% vermogensrendementheffing over het meerdere.  Dan houdt u per saldo 1,3% over, maar…. de inflatie bedraagt vandaag de dag circa 2,4%, dus de conclusie is: u verliest geld.

Beleggen op de beurs
Degenen die daar belang in hebben formuleren het altijd netjes: beleggen heeft alleen zin op de lange termijn. Die uitspraak betekent eigenlijk dat het een buitengewoon groot risico oplevert.  De koersen zijn laatste paar jaar sterk gedaald en vele particuliere beleggers zijn daarvan de dupe geworden. Jaaaa, roepen de beurshandelaren, maar dan kunt u nu heeeel goedkoop aandelen kopen. En zo heeft ieder nadeel weer een voordeel. Als u gemoedsrust zoekt en niet dag in dag uit bezig wilt zijn met beurskoersen, is beleggen in aandelen geen goed idee.

(Recreatie) Onroerend Goed
Er zijn alleen al op Funda ruim 4000 recreatiehuizen te koop. Is dat veel? Is dat weinig? In Nederland zijn 100.000 recreatiewoningen, waarvan circa 35.000 verhuurd worden aan vakantievierders in eigen land. Grotere aanbieders zijn Centerparcs, Landal, Roompot die parken beheren waar woningen staan die ook particulier eigendom zijn. De exploitant verhuurt uw woning die op dat park staat. Is dat een goede belegging? Alles hangt af van de bezettingsgraad van de woning: een goede bezettingsgraad is tegen de 40% van de beschikbare tijd. De exploitant neemt een commissie tussen de 20-28% van de huuropbrengst en verder bent uzelf verantwoordelijk voor parkbijdragen (de zg VVE-bijdrage), bijdrage onderhoud, gas/electra, evt. kosten kabelTV/Internet. En uiteraard moet u rekening houden met onderhoudskosten. Levert dat onder de streep iets op? Bij een goede verhuurcapaciteit moet u rekening houden met een rendement van 3-5% per jaar. Meer dan een bankrekening, maar met meer risico’s. Kijk hier voor een uitgebreid rapport over deze markt. Een voordeeltje van deze beleggingsroute is, dat u zelf ook nog eens een weekendje weg kunt in uw eigen huis.  Blijft natuurlijk wel dat u een flink bedrag vrij moet kunnen maken om dit te betalen.

Edelmetalen
Zodra de crisis aan de horizon opdoemt, vluchten mensen in het aankopen van met name goud. Goud heeft door de eeuwen heeft een stabiele waarde, wat de te maken heeft met schaarste en tegelijkertijd de noodzaak om goud te verwerken in industriële producten. En als u in 2002 voldoende goud had gekocht, en dat vorig jaar verkocht zou hebben, dan was u beslist rijk geweest. Zie het staatje van de ontwikkeling van de goudprijs. Het blijft allemaal speculatief en de vraag is of nu nog instappen nog veel gaat opleveren.

 

 

Zelf geld uitlenen tegen rente
Een vrij gemakkelijke manier om meer rendement te hebben van uw geld is het uit te lenen aan bedrijven en/of particulieren.
Wat niet aan te raden is: geld uitlenen aan familie en vrienden. Meestal (vaak/altijd) gaat dat niet goed. Door het hebben van een persoonlijke band doemen emoties op, zeker als terugbetaling niet zo wil vlotten. En zeker als het familielid met zijn gezin een dikke vakantie boekt naar Bali terwijl de aflossing achterloopt, levert dat een hoop frustratie op. Voorkom frustratie: doe het niet. Tegenwoordig zijn er betere alternatieven. Doordat banken steeds moeilijker doen om geld uit te lenen aan middenstanders en particulieren ontstaat er een hele nieuwe markt, wat tegenwoordig crowdfunding heet: Een groep mensen via een bemiddelende instantie neemt de lening voor zijn rekening. Er zijn uiteraard meer risico’s dan een normale spaarrekening, maar het kan een veel hogere rente opleveren: tussen de 7 tot 10% is geen uitzondering. Lees hier het nieuws en achtergronden van crowdfunding.

 

Conclusie
U kunt natuurlijk gaan beleggen in teak-plantages in Costa Rica, participeren in een boot, beleggen in onroerend-goed-beleggingsfirma’s: allemaal niet aan te raden.  Wilt u absoluut rust en een heel lage opbrengst voor lief nemen: blijf bij een spaarrekening bij een solide bank. Bent u iets avontuurlijker ingesteld, kies dan voor een van de varianten die hierboven staat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*