Reizen is het nieuwe roken

Alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan steeds goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. Hoe dit tij te keren?

Mondiaal is toerisme de grootste groeisector, één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Naast de grote economische voordelen rijst nu echter ook de bezorgdheid over de beheersbaarheid van de toeristenstromen. Steden dreigen onleefbaar te worden en bewoners roeren zich. Bovendien draagt de permanente verplaatsing van mensen voor bijna vijf procent bij aan de opwarming van de aarde.
Maar op vakantie gaan is een allemansrecht geworden. Iedereen heeft behoefte aan minimaal een weekje ertussenuit met de hectische levens die we leiden. En meer en meer verwacht de toerist dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes, terwijl de lokale bevolking en de planeet de rekening betalen. Nu vraagt zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? VPRO Tegenlicht over het fenomeen overtourism en de toekomst van het reizen.
Kijk deze reportage op VPRO Tegenlicht:
Zondag 20 mei, 21.05 uur op NPO 2

Regie: Sabine Lubbe Bakker
Met o.a.: Tony Wheeler (oprichter Lonely Planet), Gerben Hardeman (hoofd duurzaam toerisme ANVR), Anna Pollock (toerisme expert), Ondrej Mitas (neuro-marketing wetenschapper), Olivier Ponti & Martijn Peschke (Amsterdam Marketing), Kirsten Barink (student) en Stefan Hartman (European Tourism Futures Institute).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*