Regel nu alvast je nalatenschap online

Niemand wil er bij stil staan, maar toch gaat het je een keer overkomen: het einde van je leven.  En zolang er steeds meer berichten verschijnen dat je heus wel 96 jaar gaat worden, kun je voor je gevoel nog rustig aandoen om eventuele wensen voor wat er met je nalatenschap moet gebeuren vast te leggen. Maar, die 96 is niet iedereen gegeven: eigenlijk meestal niet. En je kunt ook plotsklaps over een uur al niet meer zijn. Kleine kans, maar toch.

Het is altijd een goed idee om je nalatenschap te regelen om allerlei gedoe te vermijden. Het zal niet de eerste keer zijn dat families uit elkaar vallen naar aanleiding van geruzie over de nalatenschap. In die situaties komt niet het beste van mens naar boven. Zeker als er sprake is van nieuw samengestelde gezinnen (vader was gescheiden en opnieuw getrouwd met meerdere (stief)kinderen uit de verschillende relaties) liggen de problemen op de loer.  Of de angst dat de aangetrouwde schoonzoons en schoondochters en hun families delen van het vermogen verkrijgen. Kortom, gedoe. Nu is een gang naar de notaris het meest voor de hand liggend. En dat zou je ook echt moeten doen voor een goed advies, zeker als er sprake is van ingewikkelde familierelaties. Een testament voor één persoon is meestal voor zo’n 300 euro te regelen. Voor twee ligt dat op de 450.

Sinds kort is er ook een online-dienst voor 24 euro per jaar: mijnpersoonlijkewensen.nl : een website waar je alles kunt vastleggen wat je maar wilt. Een gang naar de notaris is niet meer nodig om een en ander wettelijk vastgelegd te krijgen, behalve als je echt advies nodig hebt vanwege een ingewikkelde situatie. Het mooie van deze website is, dat je zo vaak en zoveel als je maar wilt je nalatenschap kunt veranderen. Het is dan niet te hopen voor de erfgenamen dat je wispelturig bent. Aaaah… ruzie met schoondochter? Hoppa, gelijk alles uit te nalatenschap schrijven. Het kan, maar het is niet verstandig.

Mijnpersoonlijkewensen is een initiatief van Rob Stolk, die enkele jaren terug een MS-diagnose kreeg en zich erover verwonderde dat er geen flexibel systeem is om je erfenis te regelen. In samenwerking met notarissen en ICT-ontwikkelaars is hij met dit initatief gekomen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*