Prijsvraag Europees Jaar voor Actief Ouder worden

De Europese Commissie lanceert een prijsvraag voor het Europees Jaar 2012, als onderdeel van het Europese Jaar voor Actief ouder worden en Intergenerationele solidariteit 2012, om zo de organisaties en individuen in de bloemetjes te zetten die actieve veroudering promoten in hun activiteiten.

 

Categorieën

‘Sociale ondernemers’: Deze categorie beloont de meest succesvolle initiatieven die op poten gezet werden door sociale ondernemers voor de promotie van het actief ouder worden en solidariteit tussen generaties.
‘Arbeidsplaatsen voor alle leeftijden‘: Deze categorie beloont de beste initiatieven van werkgevers, vakbonden en not-for-profit organisaties die betere werkomstandigheden voor oudere werknemers promoten.

‘Naar leeftijdsvriendelijke omgevingen‘: Deze categorie erkent opvallende initiatieven van regionale of plaatselijke overheden die zorgen voor een alomvattende en toegankelijke plaatselijke omgeving die het actief ouder worden mogelijk maakt en die een positief effect heeft op gezondheid en op de levenskwaliteit van alle generaties.

‘Verslaggeving over ouder worden en relaties tussen de generaties’: Deze categorie erkent journalisten van wie het werk een aanzienlijke bijdrage geleverd heeft aan een beter begrip van de uitdagingen binnen een verouderende maatschappij en hoe die uitdagingen aangepakt kunnen worden, en zo dus het niveau van het de publieke debat kunnen verhogen en betere beleidsvorming kunnen promoten.
‘Levensverhaal wedstrijd’: Deze categorie eert de levensverhalen van oudere mensen. Mensen uit de jongere generaties worden uitgenodigd om het verhaal van een ouder iemand te vertellen (een familielid, buur, vriend, …) en uiteen te zetten hoe de ‘actieve verouderaar’ een opmerkelijke bijdrage levert aan het gezin, de maatschappij, of op het werk.

Generaties@school Wedstrijd‘: Deze wedstrijd, die in maart 2012 van start ging, nodigt alle scholen in Europa uit om de deuren van hun klaslokalen open te stellen voor oudere mensen. Kinderen en oudere mensen krijgen zo de kans om samen na te denken over wat ze van elkaar kunnen leren en hoe ze samen kunnen werken aan een betere toekomst. De deelnemende scholen kunnen foto’s uploaden op een speciale website tot 30 juni 2012. De meest creatieve intergenerationele projecten zullen beloond worden.

Meer informatie over de Awards en hoe u kunt deelnemen, is beschikbaar op de award website http://europa.eu/ey2012/.

De wedstrijd is open tot 1 september 2012 en alle inwoners uit de EU Lidstaten en Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen mogen deelnemen.

De finalisten uit elke categorie zullen uitgenodigd worden op de ceremonie van de EJ2012 Actieve Veroudering Awards, die in november zal plaatsvinden in Brussel
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*