Plantjes II

 

Ja, ik had dus tegelijk veel plantjes gekocht. Wat doe je daarmee? Vorige keer vertelde ik over de voortuin.
Bij mijn keuken, met ramen tot aan de grond, is een stuk tuin met een beetje wilde groei, Daar staan de prachtige Helleborissen in vele kleuren, die van Januari tot April te bloeien. Nu staan er Camassias. Dat zijn hoge, ijle blauwe pluimen, prachtig (knollen).
Meteen daarachter een hele verzameling potten groot en klein, laag en verhoogd. Daar moet dus wat in. Even tellen: 18 stuks. Aan een tak van een krenteboom die daarachter staat hing ik een plant met blauwe bloemen. In de potten dus diverse Bolbegonias. Ik ben daar dol op want ze bloeien maar door en verdrogen niet gauw. Daar komen de al genoemde beeldschone wit-met-roze-randjes: Begonia Appleblossom, En een donker rode, een licht gele, en een licht oranje. Natuurlijk in gepaste combinaties met andere planten, zoals blauwe Petunias en wat wits, zodat het niet vloekt en 2 Hosta’s, die in een pot niet zo snel worden opgegeten.

Ik had al eerder een keer in maart een tray (ongeveer 17 potjes) tweekleurige viooltjes meegenomen voor in de potten zolang, en die staan nu in kleinere potjes langs de hele groep, een stuk of 10. De rest blijft in de border. Alle kleuren zijn er verder. Achter deze potten een grote Canna Durban met donkerrood blad met geel/groene strepen. Oranje bloemen, maar het blad is het mooist. Deze pot kwam ook weer van de overwintering.
Deze hele groep is een feest om naar te kijken vanuit mijn keuken, bij zon en regen.
Bij de keukendeur in de schaduw staat verder een heel grote, oude stenen pot. Die kunnen eigenlijk niet tegen de vorst en deze is dus gehavend, maar als je er wat oranje Begonias in zet, is het best fleurig.

Maar verder: het huisje. Dat moet helemaal mooi zijn voor de hele zomer en dat gaat niet zonder plantjes te kopen. Er staat nu al wel van alles. Ik heb knollen van de Gloriosa overgehouden die nu beginnen te bloeien, rood met een gele rand. Daar is wel iets geks mee: ze veranderen door de jaren heen een beetje van kleur. Van grote fel-rode bloemen met heldergele randen, zijn het nu kleinere donker-roze bloemen met een crème rand. Iets van het spectaculaire is er dus af, maar dat geeft niet. Ik heb ook een roze soort. Verder is de Clematis Siboldii in bloei, wit met een paars hart, prachtig. Die verandert niet, het is ook steeds dezelfde plant die ik voor de winter kortwiek. Zeer rijkbloeiend. Die plant houd ik binnen over. Deze beide woekeraars zorgen er voor dat het huisje nu al een oerwoud is. En verder heb ik altijd een Mandevilla, ook een klimmer. Die hebben de ruimte want langs het hele huisje zijn aan de binnenkant klimrekken aangebracht. Die plant koop ik ieder jaar nieuw. Dit jaar een donker-roze soort. Door het tropische klimaat in het huisje doen deze planten het geweldig. Maar er moet nog wat bij op de bloementafel die tegen de wand staat. Er kwamen de volgende plantjes bij: klein klavertje met donker blad en gele bloempjes, gaat hopelijk hangen; hangLobelia; licht gele- en donker-rode Begonia; paarse Millon Bells; en van vorig jaar een Abutilon met kleine rode belletjes waar gele meeldraden aanhangen. Op tafel in een schaal twee Streptocarpus (klinkt als iets waar je een maagzweer van krijgt). Die laatste groeit zo uit en bloeit de hele zomer, aan te raden. Volgens Google kun je hem makkelijk overhouden, toch eens proberen. Ook in potten Morning Glory, fel-blauwe klimmer. Gekocht als plantje maar je kunt hem ook zaaien.
(0ver blauw gesproken: wie in het vroege voorjaar, tot eind maart, naar Spanje gaat, kent de felblauwe boom Jacaranda. Sprookje. Omdat het zo koud is bloeien ze nu, in juni, nog steeds!)
Buiten, voor het huisje staat rechts een pot Rhodondendron in bloei, cremekleurig, en nog wat andere bloeiende potten met nieuwe planten in diverse tinten roze. Op een tafeltje 4 soorten potrozen van vorig jaar, maar die bloeien later (wel al knoppen). En dan zijn we nog niet door mijn voorraad nieuwe plantjes heen!

 

 

Liebje Hoekendijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*