Pensioen met een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek klinkt leuker dan het eigenlijk is. Het blijft immers een schuld die ooit moet worden terugbetaald. En meestal is dat 30 jaar nadat men de schuld is aangegaan. Tegen die tijd heeft u dan drie mogelijkheden: voldoende kapitaal hebben om de schuld in te lossen, een nieuwe hypotheek afsluiten of het huis verkopen en daarmee de schuld aflossen.

Over het algemeen bouwt men niet voldoende kapitaal op om de schuld (volledig) af te lossen. Als dat had gekund, had men immers ook kunnen kiezen voor een hypotheekvorm waarbij men wél afloste. Dus eigenlijk blijven er dan twee mogelijkheden over. Verhuizen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Verhuizen is een behoorlijke grote stap. Het is bovendien geen pretje om min of meer gedwongen afscheid te nemen van een huis waar u tot die tijd zo’n 30 jaar hebt gewoond. Maar het is ook niet gemakkelijk om zomaar eventjes een nieuwe hypotheek af te sluiten. Want als u met pensioen gaat, neemt vaak het inkomen af en daardoor kan men minder lenen voor de hypotheek.

Het pensioeninkomen gaat al vanaf uw 57e meetellen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Een pensioenverstrekker moet er namelijk verplicht rekening mee houden als u een hypotheek afsluit binnen tien jaar van de pensioendatum. Bovendien komt daar het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek nog bij! De maximale termijn waar men de rente mag aftrekken is dertig jaar. Daarna betaalt u het volle pond van de hypotheek.

Al met al krijgen mensen met een aflossingsvrije hyptheek te maken met hogere maandlasten en lagere maandinkomsten. Een lastige zaak waarvoor u op uw qui-vive moet zijn. Taak is om hier tijdig mee aan de gang te gaan. Bijvoorbeeld door alvast extra af te lossen of van hypotheekvorm te veranderen. Sowieso is het handig om uw situatie met een financieel adviseur te bespreken.

 

Jerry Muller
Finzie Utrecht

1 thought on “Pensioen met een aflossingsvrije hypotheek

  1. Martin K. Beantwoorden

    Door de aflossingsvrije hypotheek kon ik op mijn 55e jaar met vervroegd pensioen. Daarbij is de laatste jaren de hypotheekrente enorm gedaald (van 8%, dertig jaar geleden naar 1,5%) , mijn lasten zijn dus ook flink lager, een mooie compensatie voor de achtergebleven pensioenindexatie. Natuurlijk heb ik net voor mijn vervroegd pensioen een nieuwe hypotheek afgesloten voor 30 jaar, hierdoor verloopt mijn hypotheek als ik 84 jaar wordt, hahaha, dat zal ik nooit meemaken, immers worden mannen gemiddeld niet zo oud.

    Hehe, ik kan lekker genieten ,nu ik nog gezond ben, tijd voor de kleinkinderen en veel op reis.
    Wel worden ouderen (met name vervroegd gepensioneerde) enorm achtergesteld door de overheid (denk aan immigratie “fiscaal verbod”!). Daar heb ik ook een oplossing voor gevonden, overwinteren in een warm “goedkoop” land en mijn eigen huis via airbnb verhuren, hahahaha, leuke extra inkomsten, geheel legaal.
    Daarnaast hoef ik geen extra belasting te betalen, omdat mijn eigen huis is afgelost…….lang leven de aflossingsvrije hypotheek. U hoeft ouderen niet bang te maken, alleen ouderen moeten creatief worden en inspelen op de ontwikkelingen in Den Haag. Mijn advies wees de politiek een stap voor en leef in vrijheid en blijheid, geniet van je “oude dag” en laat je geen angst aanpraten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*