Pas op met multi-vitaminen

Onvoorstelbaar veel mensen kopen bij de drogist multi-vitamine-preparaten. Meestal is dat een vrij onzinnige aankoop omdat – als je gevarieerd eet met eiwitten, fruit, groente – het met je vitaminebalans wel goed komt.  En soms blijkt inname van zo’n vitaminepil nog gevaarlijk ook.  Met name vitamine B6 kan tot enorme schade leiden bij langdurige te hoge inname.

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, gericht op de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.  Eet je die producten, is er eigenlijk geen aanleiding om B6 te gaan slikken. Maar soms ben je je daarvan niet bewust als je een multi-vitamine-tablet slikt, waar uiteraard B6 in voorkomt, maar vaak ook nog in een te hoge dosering.

Over de vergiftiging die daardoor kan optreden kan Fabiënne Hendriks je alles vertellen. Zij slikte die preparaten en zegt nu:

“Ik heb dagelijks zenuwpijn doorheen mijn hele lichaam, doorlopend tintelingen in ledematen, koude handen en voeten, geheugenstoornissen, coördinatiestoornissen, spierzwakte, gevoelloosheid, depressies, evenwichtsstoornissen, diplopie (tijdelijk dubbelzien), dysartrie (niet uit mijn woorden kunnen komen), periodes met extreme vermoeidheid en ernstig beperkt in mijn dagelijkse activiteiten.”

En zij staat hierin niet alleen. Fabiënne heeft een speciale website over B6-vergiftiging opgezet: lees en huiver op vitamineb6vergiftiging.nl

Overigens: als je een vitaminepreparaat slikt, kijk op het etiket en kijk naar de ADH-waarde per vitamine: deze mag nooit meer zijn dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die een mens nodig heeft. Check ook deze website over vitaminen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*