Pas-de-Calais herdenkt 80 jaar D-Day

De Noord-Franse Opaalkust – op minder dan 4 uur rijden van Nederland – speelde een belangrijke rol bij de invasie van de geallieerden. De komende maanden zijn er tal van evenementen om 80 jaar D-Day in Pas-de-Calais te herdenken, zoals een legerkamp, parades en een grote WOII-expositie in La Coupole. 
Pas-de-Calais als afleidingsmanoeuvre voor D-Day Normandië
In de nacht van 5 op 6 juni 1944 vielen geallieerde vliegtuigen Pas-de-Calais aan met honderden bommen, terwijl kleine schepen vanuit Zuid-Engeland valse radioberichten uitzonden over een geplande landing aldaar. Dit was onderdeel van operatie Fortitude South, een geallieerde afleidingscampagne, die de Duitse generaals ervan overtuigde dat de invasie in Pas-de-Calais zou plaatsvinden. Dit leidde tot een gebrek aan versterking in Normandië, wat meehielp aan het succes van D-Day.
Parades en bevrijdingsfeesten in mei en augustus 2024:
Legerkamp en voertuigenparade rond Courset: 17-20 mei
Van 17 tot 20 mei 2024 wordt in Pas-de-Calais het Défilé de la Liberation gehouden ter herdenking van 80 jaar D-Day. Zo’n 600 liefhebbers en verzamelaars zullen helpen met het bouwen van een legerkamp nabij Courset, tussen Etaples-sur-Mer en Desvres. Er zijn rondleidingen door het kamp, een voertuigenparade en bevrijdingsbal.
image
Foto: 7 D-day 80 jaar Pas-de-Calais kamp parade
Bevrijdingsfeest in Haillicourt, 29 augustus – 1 september
Eind augustus vindt de 38ste editie van Il etait une fois le Pas-de-Calais libéré plaats in Haillicourt, nabij Lens en Béthune. Het viert de 80e verjaardag van de bevrijding door Poolse troepen met een parade, historische voertuigen, muziekoptredens en jaren ’40-stijl buvettes (barretjes). Meer info
Grote D-Day-expositie in een ondergrondse raketbasis 
WO2-expositie in La Coupole: vanaf juni 2024
La Coupole, nabij Saint-Omer, is een indrukwekkend overblijfsel van WOII. Hier bouwde Duitsland V2-raketten om Londen aan te vallen. Tegenwoordig is de gigantische bunker een museum over WOII en de naoorlogse ruimtevaartrace. Vanaf juni 2024 is er een expositie genaamd “Les chemins de la Libération, entre joies et drames”, gericht op operatie Fortitude South en de bevrijding van Nord-Pas-de-Calais in 1944. De tentoonstelling behandelt ook tragische gebeurtenissen zoals de ‘Laatste trein uit Loos’, een konvooi van bijna 900 mannen die op de vooravond van de bevrijding uit Tourcoing werden gedeporteerd.
image
Foto: la Coupole raketbasis wo2 cc HELFAUT
Andere belangrijke WOII bunkers en oorlogsmusea in Pas-de-Calais:
Blockhaus Eperleques: gebouwd in 1939 door de Duitsers om onderdak te bieden aan een lanceerbasis voor V1- en V2-raketten.
Musee de Mémoire in Calais: oorlogsmuseum in een bunker gebruikt als Duitse commandopost, met tal van oorlogsfoto’s en -voorwerpen.
Batterie Todt en Musée du Mur de l’Atlantique: enorme bunker aan de kust bij Cap Griz Nez met oorlogsvoertuigen en spoorwegkanon.
Musee 39-45 in Ambleteuse: hier kun je een archieffilm jaren-40-stijl zien met de landing in Normandië en de bevrijding van Parijs. Ook is er een grote collectie soldatenuitrustingen.
Fort van Mimoyeques: voormalige V3-basis, van waar dagelijks honderden projectielen werden afgeschoten op Londen. Aangevallen op D-Day door Tallboy-bommen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*