Partnerkeuze-beslissingen M/V verschillen fors

 

Mannen en vrouwen kijken verschillend naar de andere sekse, wanneer het gaat om de vraag ‘is dit een goede partner voor mij?’.

Mannen gaan voor:

– Een aantrekkelijk lichaam
– Een aantrekkelijk gezicht/gelaatsuitdrukking

Vrouwen gaan voor:

– Heeft deze partner genoeg financiële middelen
– Heeft deze partner nog energie en ambitie
– Heeft de partner humor

 

En beiden gaan in gelijke mate voor:
–  Is deze persoon aardig
–  Is deze persoon slim genoeg, heeft ie voldoende intelligentie

 

Maar het verhaal is hiermee niet af.  De beoordeling die een vrouw of man maakt ten opzichte van de potentiële nieuwe partner vindt plaats via patronen: zo zijn vrouwen meer gefocust op negatieve eigenschappen van de andere persoon ( opmerkingen, communicatie, informatie over die persoon) en mannen meer op positieve eigenschappen. En dat is waarlijk onderzocht.

Een groep mannen en vrouwen met partnerwens kregen bijvoorbeeld informatie over een partner voorgeschoteld. Die informatie was hetzelfde, maar werd op twee verschillende manieren gebracht.
De informatie was:   70% van alle mensen die hem/haar kennen vinden haar aardig. Dezelfde informatie maar dan omgekeerd gebracht: “30% van alle mensen die hem/haar kennen vinden haar niet aardig’.
En wat bleek: vrouwen hadden nauwelijks de behoefte om te daten als over de persoon werd gezegd dat 30% hem niet aardig vinden. Bij mannen speelde dit geen grote rol. Vrouwen blijken meer nadruk te leggen op negatieve informatie om hun beslissingen op te baseren.

Dat zou ook zomaar kunnen opgaan voor communicatie tijdens de eerste ontmoeting, waarbij vrouwen de oren gespitst hebben op communicatie die hun mogelijk niet zint. Mannen: wees behoedzaam!

 

Bronmateriaal: Sciencedaily

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*