Overgewicht leidt tot dementie

Een ongezonde levensstijl op jonge leeftijd, verhoogt de kans op het vroeg intreden van dementie

Een ongezonde levensstijl op jonge leeftijd, verhoogt de kans op het vroeg intreden van dementie, zelfs al vanaf het vijftigste levensjaar.

Uit cijfers van de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) blijkt dat het aantal dementerenden de komende jaren flink zal toenemen. De belangrijkste oorzaak is het groeiende aantal kinderen met overgewicht. Kinderen eten namelijk steeds ongezonder.

Van de volwassenen in Nederland is bijna de helft te zwaar (47%). Tien procent heeft zelfs extreem overgewicht (obesitas). Van de kinderen tot twintig jaar heeft 14% overgewicht en 2% ernstig overgewicht. In cijfers komt dat neer op 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. En dit aantal groeit gestaag.

Overgewicht houdt verband met meer chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Er zijn nu al veel dikke kinderen met diabetes type 2, een ziekte die normaal ouderen treft.

Volgens vier Amsterdamse hoogleraren van de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum is er een verband tussen een ongezonde leefstijl in de jeugd en dementie. De hoogleraren vinden dat er meer aandacht moet komen voor preventie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*