Ouderen pesten elkaar net zoveel als scholieren

Het Nationaal Ouderenfonds heeft vandaag een platform geopend over het pesten van ouderen. Op dit platform kunnen medewerkers in de zorg ervaringen en kennis delen.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ouderen in een woonzorgcentrum wordt gepest door medebewoners. Dit is vrijwel net zo veel als op scholen. Bekende voorbeelden zijn het bezet houden van een stoel door er een tasje op te zetten, het uitsluiten van mensen tijdens een potje kaarten of het inrijden tegen elkaars rollators.

Pesten kan leiden tot vereenzaming

Pesten onder ouderen is een schrijnend probleem. Het kan leiden tot uitsluiting, en daarmee tot vereenzaming en depressies. Het Ouderenfonds wil pesten in woonzorgcentra dan ook bespreekbaar maken.

Op het platform kunnen zorgprofessionals met elkaar in gesprek gaan over welke signalen er zijn als iemand gepest wordt en hoe hiertegen te handelen. Op deze interactieve manier ontwikkelt de kennis rondom pesten onder ouderen zich steeds verder. En dat is belangrijk om te werken aan passende maatregelen.

Ouderen die zelf gepest worden, kunnen voor een luisterend oor bellen met de Ouderentelefoon: 0900 – 60 80 100 (5 cent/minuut). De lijn staat open voor iedereen om zijn of haar verhaal te doen.

Bron: Ouderenfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*