Oproep: oudere danstalenten gezocht

Dansen is niet alleen goed voor lijf en leden, maar zeker ook voor de geest. Dit geldt voor jong en oud. Toch domineren dansende jongeren de sociale media zoals TikTok en Instagram. Met het initiatief Danstalent willen Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds laten zien wat de oudere generatie in haar mars heeft. Ook zij hebben moves en kunnen jongeren stimuleren die na te doen.

 

Ouderen en hun favoriete danspas

We zijn op zoek naar ouderen die in een kort, simpel (met de mobiele telefoon opgenomen) filmpje hun favoriete danspas voordoen. Dat kan variëren van salsa, ballet, moderne dans, wals en tango tot hiphop, rock & roll, rolstoeldans, line-dance en tapdance. Ook zijn we benieuwd naar het verhaal erachter. Wat betekent juist die dans of beweging? Wat is de favoriete herinnering daarbij? Uit de inzendingen selecteren we enkele opnames die professioneel zullen worden gefilmd. In deze dansvideo toont de oudere de favoriete danspas en vertelt zijn/haar verhaal.

Daag jongeren uit tot een dans-challenge

We verspreiden de professionele video’s vervolgens via sociale media, waarbij jongeren worden uitgedaagd om de moves na te doen. Met dit initiatief willen we de talenten van oud en jong samenbrengen en het beeld van (ver)ouderen positief kleuren. Danstalent sluit hiermee aan op het publieke debat rondom ouderen en hun mogelijkheden, in navolging op de publiekscampagne ‘De waarde van ouder worden’. De Danstalent-video’s zullen in januari 2022 de aftrap vormen van een symposium, waar ook de resultaten van het onderzoek van Anna Carapellotti naar de effecten van dansinterventies worden gepresenteerd. Anna verrichte haar onderzoek bij het inclusieve dansprogramma ReDiscoverMe, waar professionele dansers samen met mensen met beperkingen dansvoorstellingen maken.

Oproep

Bent of kent u een dansliefhebber? Mail dan, eventueel via WeTransfer, vóór maandag 13 september a.s. het dansfilmpje van maximaal 3 minuten naar Jacqueline Leijs via leijs@leydenacademy.nl. Vermeld daarbij uw naam en leeftijd en geef in het kort aan wat die dans voor u betekent.

Dansen geeft plezier en verbinding

Dansen is niet alleen goed voor je conditie, souplesse, houding en balans, maar het plezier en de verbinding is minstens zo belangrijk. Leyden Academy en Amsterdam UMC stelden dit vast in het recent afgeronde onderzoek naar de waarde van kunst in de zorg, met onder meer Dance Connects Community. Elke woensdagochtend zien we het positieve effect van dansen met eigen ogen in de collegezaal van Leyden Academy, die door DansPark wordt omgebouwd tot een dansvloer voor mensen met een chronische bewegingsbeperking, zoals Parkinson, MS of reuma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*