Op zoek naar 40.000 patiënten die daarvan niet op de hoogte zijn

FH is de afkorting van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). Iemand die FH heeft, heeft een erfelijkeaanleg voor verhoogd cholesterol.

Veel mensen met FH hebben een hoog cholesterol, terwijl ze gezond eten en genoeg bewegen. Toch kunnen ze op jonge leeftijd een hartinfarct en / of vaatproblemen krijgen. De oorsprong van het verhoogde cholesterol is dan een erfelijke aanleg.

In Nederland heeft ongeveer één op de 240 mensen FH, dat zijn zo’n 70.000 mensen. Veel van hen weten niet dat zij deze genetische aandoening hebben. Met het FH-bevolkingsonderzoek zijn tussen 1993 en 2014 zo’n 30.000 mensen met FH gediagnosticeerd. Dat betekent volgens de cardiologen dat er nog 40.000 mensen met ‘tikkende tijdbom’ in hun lichaam rondlopen zonder dat zij dit weten.

In een brief aan de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer pleit het Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten, LEEFH, voor het hervatten van de landelijke bevolkingsonderzoek naar FH. De kosten voor het bevolkingsonderzoek bedragen 2 miljoen euro per jaar, aldus Dr. Janneke Wittekoek, cardioloog en medisch directeur van LEEFH in de RTL-uitzending.

U kunt een testpakket aanvragen om te beoordelen of u één van de 40.000 mensen bent die een risico lopen: klik hier voor een testpakket

Bron: LEEFH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*