Ook een wereldreis houdt ooit eens op

Afgelopen juni moesten hulpdiensten van Curaçao twee maal in actie komen om een ouder Engels echtpaar uit een benarde positie op hun boot te bevrijden.

Wat was er aan de hand?  Zo’n 18 jaar geleden werd de man van het echtpaar 60 jaar en kon op dat moment met pensioen.  Maar stilzitten en thuisblijven  na een leven lang werk, was nu niet bepaald wat het echtpaar voor ogen had om de rest van hun leven te slijten. En dus werd huis en haard verkocht om vervolgens een 30-voet zeilboot aan te schaffen, een boot van zo’n 10 meter (voorbeeld op plaatje).

Hoe het verhaal verder precies gaat, laat zich het beste raden: het jonge seniorenstel voer de wereldzeeën rond en maakte de mooiste avonturen mee. En dat moet hun beslist een fantastisch leven hebben opgeleverd. Maar de tijd weigert stil te staan en de jaren gaan ook voor dit zeilend stel tellen.  De binnenruimte is klein, je kunt er eigenlijk niet staan;  je reactievermogen loopt langzaam terug, het uithoudingsvermogen idem.  Om dan na 18 jaar rond te globe gevaren te hebben ontredderd te worden opgepikt door hulpdiensten.  Man en vrouw in slechte conditie en redelijk verward, ook niet meer goed in staat om de zeilen te bedienen. De slechts 3-pk tellende hulpmotor die dienst weigert, zodat de boot richtingsloos ronddobbert in de Caribische wateren. Na de tweede redding binnen twee weken ontstaat het besef dat het gewoon niet meer gaat.  Misschien hadden ze al een paar jaar daarvoor al moeten stoppen, maar ja, wat zijn de alternatieven als huis en haard niet meer bestaan en alleen de boot nog telt?

Momenteel wordt de boot te koop gezet en heeft het echtpaar, nu 78 jaar, besloten terug te keren naar Engeland. Maar hoe dan? En waar dan? En is dat niet een te roemloos einde van je leven?

De verhaallijn komt komt bij mij niet onbekend over. Er zijn flink wat echtparen die bij pensionering besluiten hun verdere leven in een camper door te brengen, reizend door Europa; of in dit geval een boot aan te schaffen. Een perfect plan A. Maar regel dan in elk geval ook een plan-B-scenario: Ooit komt die tijd dat je daarvan gebruik moet maken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*