Oldskool 2 : kookadviezen (maar blijft waar natuurlijk)

Te zout?

  • Te zoute spijzen worden weer genietbaar, wanneer men ze onder toevoeging van enige gesneden rauwe aardappelen nog eens eventjes opkookt. De aardappelen, die men weer verwijderen kan, nemen de zoute smaak weg.
  • Te zoute spijzen krijgen hun goede smaak weer terug, wanneer men een zilveren lepel laat meekoken.

Melk

  • Overkoken van melk voorkomt men, wanneer men wat boter aan de rand van de koker smeert.
  • Aangebrande melk kookt men met wat natron nog eens op.
  • Verse melk blijft ongeveer een week zoet, wanneer men ze in flessen doet en in een waterbad tot op ongeveer 40—50 gr. verwarmt en ongeveer twee uur op deze temperatuur houdt. Na het afkoelen de flessen goed sluiten.
  • Melk wordt niet zuur, door er wat suiker aan toe te voegen en wel ca. 1 eetlepel per liter.
  • Geschifte melk onderzoekt men met een roestvrije speld. Blijft er wat melk aan de punt hangen, dan is ze ongewaterd.
  • Melkpannen e.d. blijven zuiver, wanneer men ze eenmaal per week met rauwe aardappels uitkookt.
  • Gestremde melk wordt weer bruikbaar, wanneer men ze nog eens met wat potas opkookt.

Eieren

  • Eieren koken zonder vuur?  Als men een stuk ongebluste kalk in water legt en dan de eieren erbij. „Kooktijd” 6 min.
  • In kalk ingelegde eieren kan men goed koken, wanneer men met een heel fijne naald erin steekt en ze met koud water opzet.
  • Kneuseieren kan men koken, wanneer men ze in zijdepapier wikkelt.
  • Muffe smaak van oude eieren gaat weg, wanneer men de schaal opent en de inhoud verscheidene uren aan de frisse lucht blootstelt.
  • Bevroren eieren worden weer genietbaar, wanneer men ze in koud water legt, waaraan men op 1 liter ca. 2 eetlepels zout toevoegt.
  • Eiwit, in het bijzonder van ingelegde eieren, kan men beter kloppen, wanneer men wat citroensap erbij doet.
  • Paaseieren kleurt men groen in spinaziewater, blauw in lakmoes en soda.

Groente

  • Groente nooit lang in water laten staan, maar dadelijk flink wassen
  • Groente houdt bij het koken haar groene kleur, wanneer men de pan niet afdekt.
  • Groente ontdoet men van wormen en insecten, als men ze met zout water afwast.
  • Rammenas smaakt beter, als die niet lang aan de lucht blootgesteld is. Bij het meegeven voor het ontbijt verdient het aanbeveling hem niet te raspen, maar  alleen  in  schijfjes  te snijden.
  • Gestoofde rode kool wordt sneller gaar, wanneer men hem eerst alleen met suiker kookt en de azijn of citroen pas aan het einde erbij mengt.
  • Rode kool wordt goed smeuig, als men wat rijst erbij in kookt.
  • Geel geworden bloemkool kookt men door wat verse melk bij het kook-water te voegen, waardoor de kool weer wit wordt.
    • Uien schilt men het beste onder de kraan. Dat voorkomt het zo lastige tranen der ogen.
    • Soepen krijgen geen vlies, als men er kleine stukjes boter op doet.
    • Uienlucht in de  koekepan  verdwijnt,  als men  er wat azijn in  doet

 

Worst, vlees, vis, vogels

  • Braadworsten springen niet open, als men ze in plaats van — wat zo gebruikelijk is — in heet water te leggen, voor het braden door wat koude melk rolt.
  • Vlees wordt pikanter door een ietsje azijn en suiker.
  • Taai vlees wordt gauwer mals door toevoeging van een beetje cognac.
  • Taai gevogeltje wordt gauwer- zacht gekookt, als men het voor het stoven resp. braden stevig met suiker inwrijft.
  • Gevogelte wordt bij het braden bijzonder sappig, als men het met citroen inwrijft, voor men het in de oven doet.
  • Vet wordt bij braden mooi bruin door er wat melk aan toe te voegen.
  • Gebakken vis wordt pikanter, als men in het braadvet enige druppels citroen giet.
  • Vis kan men beter ontschubben, door ze korte tijd in azijn te leggen.
  • Aanzetten en aanbranden van rijst men, als men de rijst rustig laat koken en niet roert.
  • Peulvruchten zout men pas na het koken, daar ze anders langer koken.
  • Erwtensoep kookt men practise!) door er een snee brood in te doen De erwten zakken niet op de bodem en branden niet aan.

 

Aardappels en -appelen

  • Aardappels blijven, als men ze enige tijd warm moet houden, droog en kruimig, als men ze met een schone doek bedekt, die de waterdamp absorbeert.
  • Aardappels koken sneller, als men wat margarine er aan toevoegt en het zout pas even voor het gaar worden.
  • Aardappels van de vorige dag worden weer goed, als men ze in kokend zout water doet.
  • Zoet geworden aardappelen brengt men  in  een  matig  warm vertrek.
  • Oude aardappels krijgen een betere  smaak,  als men wat suiker bij het kookwater doet.
  • In de schil gekookte aardappelen kan men beter pellen, als men ze na het koken met koud water begiet.

 

Appels, komkommers en andere fruitkwesties

  • Appels kan men gemakkelijker schillen, als ze een ogenblik in kokend water liggen.
  • Fruit kookt niet over, als men het met wat boter kookt.
  • Overkoken bij het inkoken van gelei wordt vermeden, als men voor elke hoeveelheid van een kilo een eetlepel glycerine erbij doet. Het product krijgt daardoor  bovendien  een mooie   zijige glans
  • Beschimmelde gelei ontdoet men voorzichtig van de schimmel en bestrooit het dik met suiker.
  • Pruimen en rabarber hebben minder suiker nodig als men wat dubbelkoolzure soda er door mengt. Deze moet echter, voor men suiker erbij doet, men de pruimen of de rabarber opgekookt worden.
  • Citroenen leveren meer op, als men ze voor het gebruik in het fornuis wat verwarmt.
  • Te scherpe azijnsmaak bij komkommers e.d. verdwijnt, als men ze enige uren voor het gebruik in een oplossing van dubbelkoolzure soda (zuiveringszout) legt.
  • Ingelegde augurken krijgen een pikantere smaak, als men na enig weken alle kruiden uit het inlegwater haalt, opdat het helemaal helder wordt, door een doek giet en alleen de augurken er weer in doet.
  • Komkommers bij sla begiet men na het schillen met kokend water en koelt ze dan in koud water af. De komkommersla kan men dan beter verdragen.
  • Gesneden of geschaafde komkommers houdt men uren vers, als men ze met karwij en wijnazijn aanmaakt, in inmaakglazen doet en met olie begiet. Ter verbetering van de smaak kan men een paprikapeul er bij doen.

Koelen, kookluchtjes en aroma

  • Spijzen en dranken koelt men snel af, als men ze in een pot met koud water doet, waarin men eerst een handvol keukenzout heeft gemengd.
  • Kookluchtjes verwijdert men uit de keuken, door het plaatsen van een kom met heet  water,  waarin men  wat  lavendelolie druppelt.
  • Het aroma van de koffie wordt verbeterd, als men voor het opgieten van heet water in de  gemalen koffie een snuifje zout doet.

 

Cake bakken, over vastkleven en gemakkelijk snijden.

  • Bij het cake bakken e.d. verdient het aanbeveling op de bodem van de vorm een goed met vet bestreken stuk perkamentpapier te leggen, dat precies op  de bodem past.   De  cake laat  gemakkelijker  los.
  • Springvormen, die niet helemaal dicht zijn, bestrooit men voor het gebruik met paneermeel.
  • Gist onderzoekt men, doordat men een stuk in een pot met heet water laat vallen. Wanneer de gist de oppervlakte bereikt, heeft hij zijn kracht behouden.
  • Deeg met gist rijst heel goed in de zon bij het raam. Wanneer geen verwarmd vertrek in de overgangstijd voorhanden is, beantwoordt een kussen als warmtegever aan dit doel.
  • De cake, taart, enz. krijgt een mooie korst, wanneer men hem met melk bestrijkt voor men hem in de oven schuift.
  • Cake brandt niet aan, als men een kleine schaal water onder de bakplaat in de oven plaatst.
  • Vastklevend gebak kan men gemakkelijker uit de vorm halen, wanneer men hem een poosje op een natte doek zet.
  • Chocoladeglazuur op gebak wordt spoedig vast, wanneer men daaraan een eetlepel vloeibaar gemaakte palmine (kokosvet)  toevoegt.  Snel aanbrengen.
  • Opdat bij het bakken van beignets het vet niet verbrandt, waardoor het baksel gauw te donker wordt, doet men enige erwten in het vet. Onder het bakken vervangt men deze.
  • Verse taarten zijn beter te snijden, als men het mes wat verwarmt of in heet water doopt.
  • Gricsmeel en meel klonten niet, als men ze door een trechter giet (dat rijmt).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*