Nooit denken geleerd

 

Als je het mij vraagt ben je een grote klootzak, Osewoudt. Ik zeg het niet om je te pesten, maar het is de waarheid. Weet je wat het met de meeste Nederlanders is? Ze hebben nooit denken geleerd. Kijk naar mij. Ik ben een jaar geleden in de S.S. gegaan. Ik ben een grote amorele theoreticus. Een theoreticus want ik kan geen bloed zien en bovendien ging ik in de S.S. toen Duitsland de oorlog al verloren had en andere s.s.’ers een goed heenkomen zochten in de illegaliteit. Ik geloofde helemaal niet in de S.S., het duizendjarig rijk en al die flauwekul waar volgens de kranten iedere s.s.’er in heeft geloofd. Maar wat ik wel geloof dat is dat de moraal niets anders is dan een werkhypothese van tijdelijke duur en dat na de dood van de mens elke moraal voorbij is. Jij hebt zeker niet veel gelezen, hè? Ik wel. Ik ben een intellectueel. Die waren er ook in de S.S. maar weinig. Het was een even groot stelletje stommelingen als de rest van de wereld.

[bron]W.F. Hermans, in: De donkere kamer van Damocles

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*