Nieuwe prostaatkanker test is veelbelovend: geen nare onderzoeken meer.

In 2018 zijn in Nederland ongeveer 12.600 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld (1,5 per 1.000 mannen). Vanaf de leeftijd van 45 jaar tot 80 jaar neemt het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker sterk toe. Vanaf de leeftijd van 80 jaar neemt het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker weer af. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 45 jaar. Van alle mannen die in 2018 kanker kregen, had 21% prostaatkanker. Dit type kanker heeft de neiging zich langzaam te ontwikkelen en kan ook zomaar nooit problemen veroorzaken. Het vereist over het algemeen geen behandeling in de loop van iemands leven, maar mannen met agressieve kanker hebben behandeling nodig om te voorkomen dat het zich verspreidt.

Prostaatkanker symptomen kunnen verschillen, maar veel voorkomende symptomen zijn onder meer de aanwezigheid van bloed in de urine, vaak naar de wc gaan en pijn in de onderbuik. Deze symptomen kunnen verband houden met andere dingen, maar er is een kans dat het prostaatkanker is.

Een  beproefde manier om prostaatkanker te ontdekken is de PSA-test. Dit meet hoeveel prostaatspecifiek antigeen (PSA) u in uw bloed heeft. Als PSA-waarden worden verhoogd, kan dit een teken zijn van prostaatkanker. Een probleem met de PSA-test is dat het zowel indolente als agressieve prostaatkanker detecteert.

Artsen hebben echter moeite om te voorspellen of de kanker agressief zal worden, wat het moeilijk maakt om te beslissen over de juiste behandelmethode. Het onderscheid tussen agressieve kanker en de niet bedreigende kanker is belangrijk. Een man met een agressieve ziekte kan worden behandeld door de gehele prostaat te verwijderen.  Andere behandelingen voor de agressieve variant zijn hormoontherapie en radiotherapie, maar er is nog steeds een grote kans op vervelende bijwerkingen.

Een nieuwe test, die ontwikkeld is door onderzoekers van de University of East Anglia en Norfolk en het universitair ziekenhuis van Norwich, zou artsen in staat stellen onderscheid te maken tussen patiënten met agressieve prostaatkanker die een operatie nodig zouden hebben en patiënten met kanker die zo langzaam is  dat regelmatige controle afdoende is.

De test, die ‘PUR’ (Prostate Urine Risk) wordt genoemd, stelt artsen in staat te voorspellen of behandeling tot vijf jaar eerder nodig is dan conventionele methoden. En zoals de naam al aangeeft: het is een urinetest, waarbij in het urine wordt gezocht naar zg. RNA-markers.

Voor de mannen in de wereld is dit goed nieuws. Het voorkomt nare onderzoeksmethoden zoals de prostaat-biopsie waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden geprikt.

Het veelbelovende idee is helaas nog niet geschikt voor dagelijks gebruik. De verwachting is dat het nog een jaar of drie zal vergen, voordat de test beschikbaar komt.

 

 

Onderzoeksbron: Wiley

Bron: Cijfers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*