Nieuwe oplossingsrichting voor Multiple Sclerose (MS)

| Geen reacties

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem ontstekingshaarden in de hersenen veroorzaakt en schade toebrengt aan het beschermende omhulsel van zenuwen, het zg. myeline. Het gevolg hiervan is dat er die zenuwen geen signalen meer kunnen doorgeven waardoor bepaalde functies in het lichaam afnemen of zelfs verdwijnen: verslechterend zicht, moeheid, geheugenproblemen, verlammingsverschijnselen. De oorzaak van MS is niet goed vast te stellen maar opmerkelijk genoeg komt het meestal in Noord-Europa voor.

De ziekte kan niet effectief genoeg bestreden worden; de huidige aanpak gaat uit van ontstekingsremmers en middelen om het immuunsysteem in zekere zin tegen te gaan.

Een onderzoeksteam van het Scripps Research Institute heeft nu in een experimenteel onderzoek met muizen veelbelovende resultaten behaald met een middel dat momenteel bij Parkinsonpatiënten wordt gebruikt, benztropine.  Het middel werkt bij muizen zowel preventief op MS-aanvallen, maar heeft ook gunstige effecten om de gevolgen van een MS-aanval terug te draaien.

 

 

Bron: Scripps.edu


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.

*


Naar boven