Niet roken in bed en meer preventieve tips

Een nieuwsbericht die je aan het denken zit: hoezo meer ouderen met brandwonden?

Brandwondencentra constateren een forse stijging van het aantal ouderen met ernstige brandwonden. De drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam gaan onderzoeken hoe ze de toename kunnen opvangen. De verwachting dat het aantal nog verder stijgt.

Het Brandwondencentrum Groningen zag het aantal 70-plussers en 80-plussers met derdegraads brandwonden, waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand, in de afgelopen acht jaar met 50 procent toenemen. Ook het brandwondencentrum in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis behandelt meer ouderen.

Directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting maakt zich zorgen over de ontwikkeling. “Vooral als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid worden ouderen, waaronder ook mensen met lichte dementie, gedwongen om langer zelfstandig thuis te wonen met alle desastreuze gevolgen van dien.”

‘Nauwelijks overlevingskans’

Volgens Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen, gaat het bij ouderen om zwaar letsel door koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. “Senioren die meer dan 50 tot 60 procent diep verbrand zijn, hebben nauwelijks overlevingskans”, aldus Scholten.

Ouderen genezen minder goed van brandwonden dan jonge mensen. Volgens traumachirurg Kees van der Vlies van het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis hebben senioren een dunnere huid, waardoor de verwondingen ernstiger zijn. “Ook hebben ze vaker andere aandoeningen, zoals suikerziekte, wat de zorg bij brandwonden complexer maakt.”

 

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*