Nachtmerries een zeer vroeg teken van Parkinson?

Het begin van nachtmerries of verontrustende dromen bij oudere volwassenen kan een zeer vroeg teken zijn van de ziekte van Parkinson (PD), suggereert nieuw onderzoek.

Onderzoekers analyseerden 12-jarige follow-upgegevens van meer dan 3800 oudere mannen en ontdekten dat degenen die bij aanvang verontrustende dromen rapporteerden, een tweevoudig hoger risico hadden op incidentele PD aan het einde van de follow-upperiode.

Hoewel frequente verontrustende dromen geassocieerd waren met een meer dan drievoudig hoger risico op PD gedurende de eerste 5 jaar na baseline, werd er geen verder effect gevonden in de daaropvolgende 7 jaar.

“Hoewel we verder onderzoek op dit gebied moeten doen, zou het identificeren van de betekenis van slechte dromen en nachtmerries erop kunnen wijzen dat personen die op oudere leeftijd veranderingen in hun dromen ervaren, zonder enige duidelijke aanleiding, medisch advies moeten inwinnen”, studeerde onderzoeker Abidemi Otaiku , BMBS, NIHR academische klinische fellow in neurologie, Universiteit van Birmingham.

De bevindingen werden op 8 juni online gepubliceerd in eClinicalMedicine .

Dringende prioriteit

Geschat wordt dat de wereldwijde prevalentie van PD in de komende tien jaar kan verdubbelen, waardoor de identificatie van personen met een hoog risico op het ontwikkelen van de aandoening “een dringende prioriteit” is, schrijft Otaiku.

Cross-sectionele studies “hebben aangetoond dat PD ook wordt geassocieerd met veranderingen in de fenomenologie van dromen”, merkt hij op. Dit omvat veranderingen in de inhoud van normale dromen, zoals verhoogde negatieve emoties, verhoogde fysieke agressie en een hogere prevalentie van dierlijke karakters, en “de ontwikkeling van een slaapstoornis met snelle oogbewegingen (RBD) of ‘dream enactment-gedrag’ (DEB’s). ),” hij voegt toe.

Personen met PD hebben ook ongeveer 4 keer meer kans dan volwassenen in de algemene bevolking om frequente nachtmerries te ervaren.

Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat patiënten met PD en met frequente verontrustende dromen bij diagnose “een hoger risico lopen op vroege motorische en cognitieve achteruitgang”, schrijft Otaiku. “Het moet echter nog worden onderzocht of frequente verontrustende dromen in de algemene bevolking geassocieerd kunnen zijn met het risico op het ontwikkelen van PD.”

Om de mogelijke associatie tussen frequente verontrustende dromen en het risico op latere ontwikkeling van PD te onderzoeken, wendde Otaiku zich tot gegevens van de Osteoporotic Fractures in Men (MrOS) studie. Deze observationele, longitudinale cohortstudie nam 5994 thuiswonende mannen van 65 jaar en ouder op in zes Amerikaanse klinische centra. De studie omvatte tot 12 jaar follow-up voor incident PD.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*