Muziek helpt!

Hoe kan het dat de 65-jarige mevrouw Donkers na haar CVA niet meer kan praten, maar dit wel zingend kan doen? Of dat de 5-jarige Dimo met autisme contact kan maken met hulp van muziek? In zijn nieuwe documentaire Miracles of Music volgt filmmaker Pim Giel drie muziektherapeuten en een muziektrainer die de ongelooflijke effecten aantonen van muziek op hun cliënten, die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, een oorlogstrauma, psychische problemen, een burn-out of eenzaamheid. Maar ook diverse muzikanten, waaronder zangeres Berget Lewis, jazzmuzikant Benjamin Herman, concertpianiste Klara Wurtz en wetenschapper prof. dr. Erik Scherder vertellen over de wonderbaarlijke kracht van muziek op het brein en op henzelf.   

 

Wetenschappelijk onderzoek toont al langer aan dat muziek een positief effect heeft op de ontwikkeling van ons brein. Maar inmiddels boeken al zo’n 700 muziektherapeuten in ons land goede resultaten met muziektherapie. Bijzonder zijn ook de beelden van de Intensive Care waarin het positieve effect van klassieke muziek wordt aangetoond.

In de film laten muziektherapeuten Evelien Mescher, Sander van Goor, Elsbeth Siebbeles en trainer/muzikant Lucas Dols zien hoe de mensen waar ze mee werken er vóor en tijdens de muziektherapie aan toe zijn en vooral wat het verbluffende resultaat erna is. Zo helpt Evelien Mescher onder andere de 30-jarige Jan, die verstandelijk beperkt is, met het verlies van zijn vader. Hij kan zich moeilijk uiten, muziek helpt hem op ontroerende wijze het verlies draaglijk te maken. Elsbeth Siebbeles laat zien hoe door muziektherapie de 5-jarige Dimo leert om contact te maken met anderen. En ze helpt Peter met het verminderen van zijn psychische problemen, door hem zijn emoties in het drummen te laten uiten. Sander van Goor helpt de 13-jarige Maria, die als bootvluchteling uit Syrië een groot trauma heeft opgelopen. Door haar in contact te brengen met muziek en zelf een lied te laten maken, heeft ze nu geen last meer van nachtmerries. En tenslotte jazzmuzikant Lucas Dols (bekend van o.a. Room Eleven). Hij werkt al zes jaar als muzikant en trainer in conflictgebieden, waar hij onder andere in vluchtelingenkampen mensen traint om de kracht van muziek te gebruiken in hun werk met kinderen. In de film laat hij in het grootste vluchtelingenkamp van Jordanië zien wat het effect is van muziek.

In deze documentaire wordt getoond dat muziek bij jong en oud gedragsproblematiek vermindert, de snelste toegang kan zijn tot emoties (bij autisme of een verstandelijke beperking), herinneringen levend kan houden (bij dementie), de veerkracht vergroot bij een trauma en een groot verlies in het leven beter draagbaar maken. Bij ziektes als Parkinson kan er soepeler worden bewogen dankzij muzikale ritmes en muziek kan bijdrage bij het opnieuw leren spreken na een hersenbloeding of –infarct.

Op 15 november wordt de film gepresenteerd op een congres. Na 15 november is deze documentaire te downloaden via de website. Gelijktijdig met de documentaire start het landelijke laagdrempelige programma Meer muziek in de zorg. In het hele land kunnen tijdens Miracle of Music Meetings mantelzorgers, patiënten en andere zorgprofessionals van ervaren muziektherapeuten leren hoe je muziek kunt gebruiken om de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen met een beperking of hulpvraag. Zie voor meer info:  https://miraclesofmusic.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*