Museumtip: duik in de geschiedenis in het preHistorisch Dorp

Hoe zag het leven eruit zonder alle gemakken van de moderne tijd? In het preHistorisch Dorp in Eindhoven ontdek je het. In dit openluchtmuseum in Noord-Brabant maak je in één dag een tijdreis van 10.000 jaar, van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Hier zie, ruik én proef je hoe het leven vroeger was.

Levende geschiedenis

Er is in dit museum van alles te ontdekken. Overal waar je loopt, waan je je in een andere tijd. Snuffel rond in reconstructies van huizen, hoeves en boerderijen die ooit in de regio Eindhoven stonden. Ze leren je van alles over hoe de mensen vroeger leefden. Op je ontdekkingstocht kom op verschillende plekken historische bewoners van het museum tegen die je verhalen vertellen over het verleden, of een historisch ambacht laten zien. Van jager-verzamelaars in de prehistorie tot handelaren in de middeleeuwen.

Het preHistorisch Dorp is heel geschikt om op eigen houtje te verkennen. Zoek je wat meer houvast en verdieping, maak dan gebruik van de gratis museumgids of audiotour. Hiermee kom je nog meer te weten over de verschillende tijdsperiodes die je doorkruist en word je langs allerlei verrassende plekken geleid die je anders misschien over het hoofd ziet. Dagelijks is er ook een rondleiding, waarbij je met een groep onder begeleiding van een gids het museum verkent. Samen wandel je langs alle hoogtepunten van het museum en er is voldoende ruimte om vragen te stellen.

Historische activiteiten

Wie graag de handen uit de mouwen steekt, komt in het preHistorisch Dorp zeker aan zijn trekken. Er is namelijk van alles te doen! Broodbakken, speerwerpen, kegelen en vuur maken zijn slechts enkele voorbeelden van de vele wisselende activiteiten. Op en rond het middeleeuwse marktplein vind je bovendien allerlei middeleeuwse spelletjes die je alleen of samen kunt doen.

Wil je tijdens of na je tocht door het museum even bijkomen? Aan het marktplein ligt de knusse herberg Den Bonten Os, waar je terechtkunt voor koffie met gebak of een uitgebreide lunch. Het is de perfecte plek om lekker uit te rusten. Met mooi weer kun je op het terras bovendien heerlijk van het zonnetje genieten.

Praktische informatie

Het preHistorisch Dorp is vanaf 30 maart tot en met 3 november 2024 geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties regio zuid is het museum ook op maandag open. Gedurende het seizoen vinden er een aantal evenementen plaats waaronder het oudste Vikingfestival van Nederland, Vikingfest, en een gezellige middeleeuwse jaarmarkt.

Meer informatie vind je op de website: www.prehistorischdorp.nl.

Tip: het preHistorisch Dorp ligt in de prachtige groene omgeving van de Eindhovense Genneper Parken. Dit maakt een museumbezoek ideaal te combineren met een mooie wandeling of fietstocht door de natuur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*