Mannen 50+ en sex: het wordt ‘anders’

Maar is dat een probleem?

Dat mannen tot op hoge leeftijd seksueel actief zijn, staat als een paal boven water (!). Maar nu komt de maar: Maar…..toch ervaren veel van die mannen veranderingen in hun seksleven. De erectie is niet meer zoals vroeger en klaarkomen is steeds minder vanzelfsprekend.

Die veranderingen zetten soms al in bij 40 jaar, maar worden nadrukkelijker na 50.  Het kost meer energie en tijd om een erectie te krijgen, er zijn minder erecties en de kwaliteit daarvan neemt af. Seksuele fantasieën hebben minder impact en wat ook opvallend is: mannen worden sneller afgeleid door omgevingsgeluiden. Oeps!

Als je vindt dat je daar ook last van hebt, probeer eerst een aantal dingen uit te sluiten die ook en negatieve invloed kunnen hebben op je seksleven: teveel relatiestress, werkstress, lichamelijke omstandigheden zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, te hoge cholesterol-waarde.  Kijk ook naar medicijnen die je gebruikt, waarvan sommige je gemoedstoestand aardig kunnen beïnvloeden.
Slechts bij  relatief kleine percentages is er echt sprake van een erectiestoornis. En als je dat echt wilt uitsluiten, bezoek dan je huisarts.

Dat allemaal niet van toepassing en toch minder in de stemming? 
Bedenk voor wie het een probleem is. Vaak hebben mannen het idee dat ze moeten voldoen aan een beeld wat ze nog steeds van zichzelf hebben:  jong en bronstig, waarbij je minstens twee, drie keer per week seks moet hebben.  Of nog erger, dat je moet voldoen aan waarover mannen het onderling hebben en snoeven. Ik zou zeggen: die vrienden hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem, maar die houden ook de ‘eer’ hoog.

Zie het positieve
Eindelijk ben je meer op één lijn met je vrouw, die altijd al het wat rustiger aan wilde. Doe als zij: bouw het langzamer op, besteed meer aandacht aan strelen, (erotische) massages, knuffelen, sexy teasen en minder aan het doel dat je waarschijnlijk eerder altijd had: de daad zelf. Die daad wordt met de jaren uiteindelijk minder belangrijk. Maar vindt je dit allemaal niks en te soft (wat niet zo is), vraag je arts dan om een erectiepil. Weet wel dat van alle mannen die erectieproblemen rapporteren iedereen wel weet van het bestaan van Viagra en soortgelijke pillen, maar dat slechts 9% die ook daadwerkelijk gebruikt.

 

 

 

 

1 thought on “Mannen 50+ en sex: het wordt ‘anders’

 1. M. Coolen Beantwoorden

  lieve mensen, waarom _ MANNEN 50+ en sex- EN NIET EENS VROUWEN 50+ en sex?????
  wij doen het rustiger aan????ik kan uit eigen ervaring zeggen dat een vrouw ook nog heel actief kan zijn wanneer ze ouder is en sex heeft!
  ik heb een lat-relatie (is natuurlijk anders als een reguliere relatie) en wij hebben iedere week minstens één maal sex!hoewel mijn partner problemen heeft en medicijnen slikken moet,hebben wij het goed en de daad is inderdaad..niet meer zoals het was en niet meer zo belangrijk,hoewel hij en ik het wel wel zouden willen, maar je kunt het nog zo heerlijk hebben met elkaar alleen wat anders!ik geniet nog steeds en hoop dat nog heel lang te kunnen en hebben, is net zo nodig als eten en drinken! is dus mijn mening….kan begrijpen dat andere vrouwen, een huishouden en kinderen enz.enz. gehad hebbende,het dan niet meer willen,maar vergeet de groep niet die er wel nog van geniet!
  ik ben 74 jaar en heb ook lichamelijke problemen door een herseninfarct! maar een zeer positief mens!
  hartelijke groeten, m.coolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*