Luisteren naar boeken is prima, en u kunt ook zelf een nieuwe hobby beginnen

Het bestaat al sinds 2005, maar niet veel mensen hebben daar wetenschap van: een website waar veel boeken gewoon te beluisteren zijn: gratis en voor niets.

Er zijn veel vrijwilligers over de hele wereld – en ook flink wat in Nederland – die hele boeken voor de website inspreken en vervolgens wordt dat op die website gepubliceerd. Mooi!

Het zijn boeken waarvan er geen actuele auteursrechten meer gelden: dus oudere boeken, maar dat neemt niet weg dat heel veel juweeltjes van boeken daar te beluisteren zijn:  Multatuli, Twain, Tolstoi, Dickens, maar ook lichtere lectuur zoals Dik Trom of boeken van Karl May. In Nederland is de website Librivox te zien op Librivox.nl, maar als u het leuk vindt om boeken in meer dan dertig talen te beluisteren, ga dan naar de internationale website Librivox.org

 

Niet alleen luisteren, maar u kunt ook zelf bijdragen

50pluswereld sprak met Ernst Pattynama, die inmiddels 73 jaar is en met veel plezier losse teksten, hoofdstukken en boeken inspreekt voor Librivox. Inmiddels heeft hij al een paar honderd bijdragen geleverd, te zien en te beluisteren op deze pagina.  Iedereen kan zich aanmelden als inspreker; er zijn geen bijzondere eisen al helpt het wel als de taal  (en tekst) duidelijk en met enige intonatie wordt uitgesproken. Pattynama vindt het belangrijk om juist een beetje een voordrachtskunstenaar te zijn, in plaats van het alleen maar monotoon oplezen van de tekst. En dat wetende, is het natuurlijk een geweldige hobby. Aanmelden voor de site kan op deze pagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*