Loterijen bedreigen uw financiële gezondheid

In ons mooie Nederland zijn we er als de kippen bij om ons burgers te behoeden voor onverantwoorde risico’s.  Op pakjes sigaretten staan al jaren de meest confronterende feiten opgesomd: je krijgt er kanker van, de rook beschadigt je omgeving en het is niet goed voor het ongeboren kind. Prima. Wilt u gaan beleggen, dan wordt u gewaarschuwd dat ‘resultaten uit het verleden’geen garantie bieden voor de toekomst; of ‘Let op! Geld lenen kost geld!

Nu doet zich iets merkwaardigs voor bij loterijen. Van loterijen is ruimschoots bekend dat de winkans te verwaarlozen is en dat de kans dat je investering in een put verdwijnt groot is.  Maar onze Staatsloterij, de Vriendenloterij en de Postcode-loterij doen er in lange TV-commercials voorkomen dat het één groot feest is met slingers en gelukkige mensen waar je ook maar kijkt.  Je bent een dief van eigen portemonnee als je niet gewoon loten koopt, want wij maken u miljonair!

Dat met name de loterijen zelf eigenlijk de echte winnaars zijn: daar hoor je niemand over. En er is ook geen waarschuwing ‘Let op!  De kans dat u wint is vrijwel nihil!’ 

En dus meldt de Telegraaf dezer dagen dat er een recordverkoop is bij de eindejaarsloterijen, waarbij soms per uur 100.000 loten worden verkocht.  De hoofdprijs: 30 miljoen bij de Staatsloterij en een eindejaarskanjer van 48,9 miljoen van de postcode-loterij.  Totaal immoreel natuurlijk.  Wie niet wint is teleurgesteld en de persoon die de hoofdprijs wel wint is voor de rest van zijn leven ongelukkig.

Afgelopen week stond er een artikel in de krant over een mevrouw in de bijstand en zij vertelde waar de uitkering aan werd besteed. Wat opmerkelijk is, is dat deze mevrouw iedere maand 70 euro uitgeeft aan loterijen en dat is gezien haar bijstandsinkomen een gigantisch percentage. En ook dat is immoreel: mevrouw hoopt ooit uit haar benarde positie te komen door een (duur) gokje te wagen, uit wanhoop. En niemand die haar waarschuwt. Nee, in plaats daarvan vloeit jaarlijks bijna een maandelijkse bijstandsuitkering weer grotendeels terug naar de Staatskas.

Daarom: voor al die mensen die door de juichstemming in de commercials eigenlijk worden misleid: zeg erbij dat loterijen niet goed zijn voor de financiële gezondheid!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*