Lekker buiten de deur eten

In een restaurant eten heeft zo zijn voordelen. Natuurlijk hoef je zelf geen inkopen te doen en in de keuken te staan, maar veel belangrijker is de gezelligheid en het genieten. En als je gezelschap goed/leuk/aantrekkelijk/interessant is, is het eten minder belangrijk. Maar het is wel mooi meegenomen als het eten er mooi uitziet en lekker smaakt. En als de bediening ook professioneel (vriendelijk, voorkomend, deskundig) is, kan het zowaar nog een topavond worden. En als je voldoende middelen hebt om het je te veroorloven is een keer per week naar een restaurant aan te bevelen.
Vroeger was het voor het gezin al een heel uitje om zondags in een Chinees restaurant te gaan zitten en die traditie is nog steeds te ontdekken. Zondag=gezinsdag. Dus als de kinderen inmiddels het huiselijk pand hebben verlaten, kies dan een andere dag, gewoon door de week, of als je het te druk hebt met dagelijkse werkzaamheden: de vrijdag: de avond waarop je vrijwel geen complete gezinnen tegenkomt.

De keuze-moeilijkheden
Waar ga je eten en waarom? En dan begint de ellende: ga je met je vriend/vriendin/partner/minnaar: wat vindt die lekker? Welke soort keuken? Wie gaat er betalen? En wat mag het kosten? Is het niet te ver? Hoe weet je of een restaurant goed is. (Call us old-fashioned: als een man een vrouw meeneemt naar een restaurant is het antwoord op de vraag: wie gaat er betalen? voor de hand liggend).

Gelukkig zijn er een flink aantal internetbronnen die de weg wijzen naar een smaakvol restaurant. Dat doen die sites op basis van beoordelingen van mensen die er al eerder geweest zijn. En daar zit ook alweer een addertje onder het gras. De meningen zijn gekleurd door de beoordelaar. Als iemand vrijwel nooit een restaurant bezoekt, heeft ie als beoordelaar ook geen vergelijkingsmateriaal. Zijn of haar mening is voor ons dan volledig nutteloos. Dit gezegd hebbende, is hier een overzicht van beoordelings- en vind-websites:

  • www.iens.nl: 18.000 restaurants, voornamelijk in steden. Goede informatie en veel selecties mogelijk.
  • www.specialbite.com:  1000 restaurant met een unieke combinatie van goed eten, interieur en locatie.
  • www.dinnersite.nl: 13.000 restaurants
  • www.eet.nu
  • www.lekker.nl : een select gezelschap restaurants is hier ondergebracht. Voor een speciale ($$$) avond.

Voor zowel binnen- als buitenlands zoeken:

Het is even een werkje, maar als je de tijd hebt kan het handig zijn de beoordelingen van hetzelfde restaurant op verschillende sites met elkaar te vergelijken. Alleen natuurlijk als je geen enkel risico wilt lopen.

Wat kost het?
Een perfect diner van drie gangen mag eigenlijk niet meer kosten dan 35 euro per persoon; dat is dan wel exclusief de drank (water, wijn, koffie). Sterrenrestaurants (of restaurants met die ambitie) vragen meer, soms tot een kleine 200 euro per couvert.  Wat het verder duur maakt is uiteraard de wijn; de prijzen voor een fles liggen op 3 tot 5x de winkelwaarde. Maar ja, zeker bij een romantisch diner-voor-twee mag dat de pret niet drukken.

De toprestaurants van Nederland.
Niet om wekelijks langs te gaan, maar voor een bijzondere avond of gewoon omdat het kan: de Nederlandse top.
Nu zijn er verschillende gerenommeerde top-10, top-20 en top-100 lijsten in omloop. De bekendste is Michelin, die naast banden produceert ook inspecteurs over de wereld op pad stuurt om de beste restaurants te vinden en te beoordelen. Dat beoordelen gebeurt met sterren. En 1 ster is al een belangrijke erkenning voor een restaurant.
Michelin-restaurants zijn hier te vinden.
Gault Mileau is ook zo’n top-restaurant-beoordelaar. Hier een overzicht van de beste restaurants in 2012.
Het rijtje aan de top bij alle professionele proevers en inspecteurs blijft min of meer dezelfde:  Oud-Sluis in Sluis, de Librije in Zwolle, De Bokkedoorns in Overveen, Parkheuvel in Rotterdam, Beluga in Maastricht, Inter Scaldes in Kruiningen, Ciel Bleu in Amsterdam.
Maar ook hier blijft gelden: het is allemaal een kwestie van persoonlijke smaak en behoefte. Een sterren-restaurant moet blijven presteren en gaat soms wel wat ver in de meest kunstzinnig en exotisch samengestelde gerechten. Verwacht hier niet een simpele biefstuk (ook lekker!). Ander probleem bij deze restaurants is dat je niet  ‘smiddags kunt denken: ‘kom, laat ik vanavond eens naar een sterrenrestaurant gaan’.  De beste restaurants moet je echt lang tevoren reserveren.

De beste restaurants van de wereld.
Spanje is goed vertegenwoordigd in de lijst ‘de 50-beste restaurants van de wereld’, maar op de eerste plaats staat het Deense restaurant Noma in Kopenhagen. Op nummer twee en drie staan Spaanse restaurants: El Celler de Can Roca in Girona en Mugaritz in Errenteria. Nederland komt met Oud Sluis op de 17e plek. Toch niet gek! De complete lijst staat hier.

 

Maar als het allemaal wat gewoner mag:
Beste Friettent
Frituur Martin Zwerts Boschdijk 436 Eindhoven
Frituur de Burcht Burchtstraat 81 Nijmegen
Cafetaria Rikken Bredeweg 56 Breedeweg

Beste Friet
Manneken Pis Vredenburg 155 Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*