Ken uzelf: Test je persoonlijkheid

Waarom zou iemand willen weten hoe zijn of haar persoonlijkheid echt is?  Als dat voor u een vraag is, sta dan eens stil bij wat anderen over u te zeggen hebben.

Persoonlijkheid verandert bij het ouder worden

Vroeger dachten wetenschappers dat persoonlijkheidskenmerken na het dertigste levensjaar zo ongeveer voor de rest van het leven intact blijven. Maar het blijkt toch dat persoonlijkheidskenmerken kunnen veranderen.  En uiteraard spelen belangrijke gebeurtenissen daarin een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld ziekte, scheiding, familiegebeurtenissen, werkomstandigheden, woonomgeving, verandering in de vriendenkring, sleur in de relatie of alleen maar het feit dat u ouder wordt.

De ‘Grote Vijf’ aspecten van uw persoonlijkheid

Een beetje inzicht in de huidige stand van zaken is dan mooi meegenomen. Want inzicht en zelfkennis is de eerste stap om er eens bij stil te staan en vervolgens te bedenken of er gewerkt moet worden aan verandering. Dat hoeft niet, maar het kan.

Nu zijn er werkelijk honderden testjes via verschillende websites, maar de meeste daarvan zijn oppervlakkig en hebben evenveel waarde als de dagelijkse horoscoop in de krant. Wetenschappelijk gezien bestaat er sinds de jaren zeventig overeenstemming over een test, die uw persoonlijkeid op vijf aspecten (of dimensies) scoort: de big-five-test, ofwel in goed Nederlands: de grote vijf. De test meet de volgende karakteristieken:

1. Extravert/introvert
2. Vriendelijk/onvriendelijk
3. Zorgvuldig/onzorgvuldig
4. Emotioneel stabiel/instabiel
5. Intellectueel autonoom/afhankelijk

De test kost even wat tijd en vooral eerlijkheid bij het invullen, maar na afronding ziet u direct het resultaat. En dat is mooi, want het blijkt ook nog eens dat optimistische mensen langer leven. Dus als de test uitwijst dat u dat niet bent, is dat direct al een verbeterpuntje.

Doe de test–> hier  (let op: de pagina opent in een nieuw venster op uw computer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*