Ik heb me laten oplichten!

Als je op straat met geweld beroofd wordt, is daarna je perceptie van de samenleving veranderd. Je voelt je niet veilig meer. 

Als je je hebt laten oplichten, is je vertrouwen in jezelf, als verstandig wezen, kapot gegaan. En dat krijg je niet snel meer geheeld. Dat is veel erger dan het verlies van het geld. Ik zit met een enorme kater.

Mijn fout was, dat ik in principe te goed van vertrouwen was. Ik had veel bouwvakkers over de vloer gehad de laatste tijd en iedereen was betrouwbaar en plezierig.
Maar kom, ik moet door de zure appel heen en vertellen hoe stom ik ben geweest. De politie dringt er ook op aan dat ik het vertel, misschien helpt het. Mijn commentaar staat cursief.

 

Oplichten: zo gaat dat.

Woensdagmiddag om ongeveer 2 uur wordt gebeld. Ik doe het raampje open (ik heb als vaste gewoonte dat ik nooit zomaar de deur open doe. Ik handel zaken af door het raampje, ook collectes e.d. en zelfs pakjes. Dat is dus verstandig)
Op de stoep staat iemand die er uitziet als een werkman. Hij begint een verhaal, dat ze bezig zijn bij de buren het dak te repareren, en of ik wel weet dat bij mijn dak de lijm van de dakbedekking is losgelaten? Dat kan bij regenval op den duur lekkage geven. (hier heeft deze man een enorm goede inschatting gemaakt. Ik ben oud (82), de tuin is verwilderd, ik zal problemen hebben met het onderhoud van het grote, oude huis). Hij biedt aan er iets aan te doen.
Ik vraag hem binnen te komen (goed nieuws voor hem, hij is over de drempel). Aan de keukentafel volgt het verhaal, (waarbij blijkt dat hij beslist thuis is in de materie, in ieder geval de materie van huis-opknappen. Verstand van daken, dat betwijfel ik nog).
Ter bescherming van het dak zou er een reparatie gedaan moeten worden, en nu ze toch bezig zijn, kan dat snel. Heb ik bezwaar tegen zwart? Hij geeft bedragen van ‘wit’ en ‘zwart’, waarbij het me duizelt. ‘Bovendien, als het via mijn baas moet gaan, heb je niet alleen een hoger bedrag maar ook latere werkzaamheden, wordt dan januari.’
‘Kan het niet geplakt worden?’ vraag ik. Nou, het is beter meteen nieuw te nemen want dan heb je er langer plezier van. Kosten vallen mee. Garantie 10 jaar, maar dan mag er verder geen loodgieter op het dak anders vervalt de garantie. Er komt later een formele bon, alsof het wit gedaan is.
Hij begint de grond te meten met voetstappen voor de lengte van het huis, om een begroting te maken van het benodigde materiaal. Hij vraagt om papier. Schrijft daarop eerst zijn eigen naam, adres en telefoonnummer, en daarna van zijn baas. Daarna berekening van materialen.
Betaling nadat het werk gedaan is, maar helaas moet hij het materiaal wel eerst kopen en contant betalen. Dus dat zou ik dan vast moeten aanbetalen.
Een hele berekening volgt op hetzelfde papier, met een handtekening dat ik 920,- euro heb voldaan.
Het valt me nog op dat het adres is Baarn-Bussem. (fout gespeld) Ik vraag: ‘wat is het nou, Baarn of Bussum’. ‘Op de grens’ zegt hij. (kul natuurlijk, maar ik heb nog geen argwaan)
Zoveel geld heb ik natuurlijk niet, dus we lopen naar de flappentapper op het station. Hij wendt zich ’bescheiden’ af als ik pin (‘om niet door de camera gezien te worden’ zegt de politie later)
Als hij wegloopt weet ik het al. Er is niets afgesproken over het werk wat gedaan zou worden. Ik geef zomaar zoveel geld aan een wild vreemde, ik lijk wel gek. Er is niet eens afgesproken wanneer het werk dan gedaan zou gaan worden…
Ik bel de twee telefoonnummers: die bestaan niet.
Het hele optreden was perfect gedaan. Hij was wel bang dat mensen ons zouden zien., ‘mijn baas mag niet weten dat ik dit erbij doe’.

Signalement: ongeveer 175 of iets kleiner; beetje mollig; donker kort haar, langer midden op het hoofd, pony-achtig; ogen niet heel donker of helder blauw; leeftijd ongeveer 35 jaar, blank, maar toch beetje zuidelijk. Zou een tweede generatie Turk kunnen zijn. Perfect Nederlands, nette werkkleding. Spelfouten in de tekst.

 

 

Leerpunten:

  • Toch maar als basis wantrouwend zijn
  • Een zwak punt als je ouder bent: je reageert langzamer. Een oplichter zal daarvan juist profiteren.
  • Ken je andere zwakke punten: je komt geld te kort, je huis kost goud om te onderhouden, dus je bent gevoelig voor koopjes
  • Een telefoonnummer ter plekke controleren. Het verstoort de vertrouwelijke sfeer als je dat doet, maar dat moet toch. Moet je zelf ook maar een vlotte babbel hebben.
  • Vreemden die een dienst aanbieden op onderhoudsgebied niet binnen laten. Zeggen dat je zo’n gesprek alleen wilt voeren met je zoon/ schoonzoon er bij.
  • Hij zal je een gevoel geven dat je een prachtige kans laat lopen, maar dat moet dan maar. De kans op oplichting is veel groter! Bonafide mensen kunnen hetzelfde een dag later ook nog doen.
  • Een papier met een handtekening lijkt zekerheid te bieden, maar dat is natuurlijk niet zo. En: hij wilde geen kopie van het stuk. Nou, als je een contract sluit, wil je toch een kopie? Ook al verdacht.
  • Denk er om; een carrière als oplichter/crimineel kan alleen slagen als het perfect wordt gedaan. Je hebt dus met een meester te maken.
  • Eigenlijk moet je als alleenstaande oudere nooit een vreemde in je huis laten, het zou nog erger kunnen aflopen! Nu was het alleen nog maar geld!

Auteur bij de redactie bekend.
24-11-13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*