Hoe Nederlands is New York?

Gaat u binnenkort naar New York?

Ontdek dan de Nederlandse voorgeschiedenis van de stad en de staat New York!

 

Sinds 2018 bestaan er diverse wandel- en autotochten in de gratis app van izi.TRAVEL. Als u deze app download en onder regio “How Dutch Is New York?” intypt, zult u negen verschillende audiotours vinden, waarmee u zelf wandelend of per auto of fiets deze tours kunt gaan doen. Ze voeren allemaal langs Nederlands-Amerikaans erfgoed, dat vaak terug te  voeren is op de tijd dat Nederland in dit deel van Noord-Amerika een kolonie had:  Nieuw-Nederland. De hoofdstad heette Nieuw-Amsterdam, dat na 1664 New York is gaan heten.

De audiotours, die ook allemaal gratis zijn, zijn er in het Nederlands en Engels. Met onze audiotours in uw smartphone of tablet kunt u op een eenvoudige manier van alles horen en lezen over het Nederlandse verleden van New York. Er is ook nog veel van terug te vinden, en wat verdwenen is, hebben we met plaatjes en foto’s  zichtbaar gemaakt.

We denken dat u, net als wij ooit deden, van de ene in de andere verbazing zult vallen. Want wist u dat de straatnamen van Lower Manhattan nog vol verwijzingen zitten naar het oude stadje Nieuw-Amsterdam?  Broadway heette bijvoorbeeld de Breede Wegh en waar Broad Street nu loopt, lag in de 17e eeuw de Heeren Gracht. Stone Street heette toen nog Steen Straet en de Bowery heet zo omdat die liep van Nieuw-Amsterdam naar de ‘bouwerij’ (boerderij) van Gouverneur-Generaal Stuyvesant! Petrus Stuyvesant ligt begraven onder het kerkje St. Mark’s Church in-the-Bowery in de East Village, een wijk op Manhattan die met haar restaurants en kleine winkels heel aantrekkelijk is.

 

Ook buiten de stad New York valt veel Nederlands-Amerikaans erfgoed te ontdekken. Ga de stad eens uit en rijd in noordelijke richting langs de rivier de Hudson. De audiotour “How Dutch Is New York? – The Hudson Valley Tour” voert langs tientallen bezienswaardigheden die allemaal met het Nederlandse verleden van de staat New York te maken hebben. Bezoek bijvoorbeeld the Old Dutch Church en de Philipsburg Manor in Sleepy Hollow, beide gebouwd door de Nederlandse timmerman en grootgrondbezitter Frederick Philipse.

 

In Nyack is het geboortehuis van Edward Hopper tot museum gemaakt. Er hangt iets van het vroege werk van deze kunstschilder, die Nederlandse voorouders heeft, en zijn schildersspullen liggen nog in zijn slaapkamer.

En wist u dat de hoofdstad van de staat New York, Albany, in de Nederlandse periode Beverwijck heette?

 

 

 

Ga voor meer informatie naar onze website www.dutchheritageworldtours.nl

 

We kunnen u onze tours gratis aanbieden dankzij subsidies van het Nederlands Consulaat in New York, de Society of Daughters of Holland Dames in New York en DutchCulture in Nederland en de gratis app van izi.TRAVEL.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*