High-tech navigatie helpt ouderen met autorijden

| Geen reacties

Wetenschappers aan de Universiteit van Newcastle hebben een nieuw navigatiesysteem ontwikkelt dat oudere bestuurders helpt met autorijden.

Het reactievermogen wordt trager naarmate men ouder wordt. Ouderen vermijden autorijden daarom vaak liever. Voor veel ouderen betekent dit dat ze minder vaak de deur uit gaan en daardoor in een isolement kunnen raken.

Granny-Nav: helpt ouderen met autorijden

Het systeem dat nu is ontwikkelt heet Granny-Nav. De navigatie is in staat routes uit te kiezen waarbij bochten naar links zo veel mogelijk worden vermeden. Ook worden objecten afgebeeld op het scherm die dienen als herkenningspunt, denk bijvoorbeeld aan een brievenbus of een rijtje woonhuizen.

De ontwikkelaars hebben het systeem zelfs zo intelligent gemaakt dat het de concentratie van de bestuurder kan meten en registreert of de bestuurder gestrest is. Met een speciale bril die de bewegingen van de ogen volgt, kan worden bepaalt wat het rijgedrag van de bestuurder op een bepaald moment is. Het systeem kan hierop inspelen door bijvoorbeeld de snelheid aan te passen.

Het systeem wordt momenteel getest in een elektrische auto, de zogenaamde DriveLab. Het is nog niet bekend wanneer het systeem op de markt komt.

Bron: BBC News – Health 

 


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.

*


Naar boven