Het nieuwe hospitaal

Kijk meneer,  dit is het nieuwe hospitaal waar zoveel over te doen is. Het bespaart de gezondheidszorg enorme kosten. En het is er helemaal gratis. Komt u maar mee. Ik leid u er wel even rond. Ja dat kan, we leven hier in een vrije samenleving. Iedereen mag alles weten. Sommigen protesteren daartegen. Ze vinden het levensgevaarlijk hoe het hier aan toe gaat. Ze eisen dat dit geheim blijft. Eigenlijk willen ze dit hele ziekenhuis verbieden maar dat kan zo maar niet. Dat gaat in tegen de regels van een vrije en democratische samenleving. Een grote groep intellectuelen is van mening dat ook gewone mensen moeten weten hoe het leven in elkaar zit en dat er niet moet worden achtergehouden hoe kwetsbaar een leven is, hoe kort en broos ook. Ze mogen weten wat de  werkelijkheid is. Ook al willen mensen niets weten van wat er in dit ziekenhuis gebeurt, je kunt het niet verbieden. Iedereen mag erover denken wat ie wil. Er bestaat verschil van mening. Dat is altijd zo. Ik weet niet hoe u erover denkt, meneer, maar als u geïnteresseerd bent, laat ik u graag alles zien. Men timmert hier aan de weg. Vanuit verschillende landen komt men kijken, hoewel er ook landen zijn waar dit taboe is. Daar is weinig vrijheid en de regeringen in die landen verbieden het informatie over dit ziekenhuis te geven. Ze zijn bang dat de bevolking in hun land en hun steden dan niet meer groeit. En dan zijn ze hun macht kwijt. Politiek moet zorgen dat alles groeit en bloeit. Daarom wordt er publiekelijk weinig over dit ziekenhuis gesproken. Deskundigen die dit hospitaal bezoeken rapporteren mondjesmaat. Laatst hoorde ik een vooraanstaande arts zeggen dat er geen verschil is met een hospice. En dan allemaal zo goedkoop. Komt u maar mee. U kunt daar zo naar binnen. Rechts af, hier die deur door.

Kijk, beneden is de grote zaal. Daar staan alle kisten. Nee, er zijn hier geen bedden. In het hele hospitaal niet. Er zijn alleen maar kisten van hout of van karton, met en zonder deksel. Wanneer iemand dood is komen de verpleegsters met een deksel. Dat is hun belangrijkste taak. De deksel erop doen. Iedereen die hier binnenkomt wordt in een kist gelegd. Het doet er niet toe wat voor ziekte je hebt, al is het een gewone blindedarm. Laatst hebben ze mijn buurmeisje hier naar toegebracht. Ze had een zwerende nagel en ze kwam ook in zo’n kist, boven in de zaal met de houten kisten. Daarnaast heb je de kartonnen zaal voor mensen die gecremeerd worden. Er zijn kisten in alle maten. Dus voor iedereen is er plaats. Dat is veel efficiënter en goedkoper dan bedden. Iedereen die wordt binnengebracht krijgt een eigen kist. Na drie dagen is het meestal gebeurd. Dan komt de deksel erop. Soms duurt het iets langer, maar dat is een uitzondering. Als je kunt en als je de angst de baas blijft, moet je proberen na een of twee dagen weg te komen. Maar daar zijn steeds minder mensen toe in staat. Na drie dagen is het te laat. Dan ebt het leven weg uit iemand weg en gaat de deksel erop.

Iedereen die in dit ziekenhuis wordt opgenomen en behandeld legt men dus in een kist op een van de twee zalen. U zult dat misschien vreselijk vinden en helemaal niet nodig. Maar het bespaart enorme kosten. Je bent verloren als je weet in welke situatie je verkeert. De angst is dodelijk. Ik ben ook eens in zo´n kist terecht gekomen, maar ik besefte het niet. Toen ben ik er vandoor gegaan. Dat was mijn redding. Gaat u mee naar boven, meneer?

Kijk, hier, vooraan ligt een oudere man. Hij weet dat hij hier ligt. En daarom duurt het maar kort. Twee dagen, dan gaat de deksel erop. Iedere avond worden de dichte kisten weggehaald en komen er nieuwe voor in de plaats. De organisatie is prima. De doctoren zijn zeer goed, maar dat doet er weinig toe, want veel mensen weten zich al verloren als ze hier binnenkomen. Misschien vraagt u ook waarom dit alles voor de mensen in deze stad niet meer geheim wordt gehouden. Dan zouden er veel meer kansen tot overleving zijn. Maar er zijn hier pas verkiezingen geweest en de partijen voor vrijheid, openheid en democratie hebben gewonnen. We zijn een vrij land. En iedereen kan zich over alles informeren. Er heerst geen dictatuur die waarheden geheim houdt. Vooral in deze stad zijn de dingen zeer transparant. Daarom zullen steeds meer mensen weet krijgen van hun lot. Straks besterven ze het nog voordat ze in dit ziekenhuis komen. Dat spaart tijd en moeite, zeggen medici. Het drukt de hoge kosten in de gezondheidszorg. Daar kun je dan veel andere mooie dingen mee doen.

Wat zegt u? Wilt u naar buiten? Voelt u zich niet goed? Dan moeten we opschieten want het kan zo gebeurd zijn.

 

 

Piet Winkelaar

Februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*