Het eind-spel: hoe wil je het eigenlijk?

Helaas maakte ik het recent ook weer mee. De vrouw van een goede vriend stierf veel te jong, maar ook veel te snel. Haar laatste weken waren comateus, dus er was geen mogelijkheid meer om te communiceren. Dus: wat waren dan haar laatste wensen? Waar liggen haar juwelen?  Gissen, zoeken, en maar zelf invullen…in de geest van.
Bijna niemand wil er mee bezig zijn, met het eindspel. En dat blijft toch gek, want dat dat eind er gaat komen staat bij de geboorte al vast. Waarom dan niet meer uitspreken of vastleggen hoe je het wilt?
Sinds kort is er een design-doos op de markt. De uitbox.
de Uitbox
De Uitbox is een uniek en functioneel kunstobject, speciaal ontworpen voor de ‘uitburgeringscursus’ van professor Dick Swaab. In zijn bestseller ‘Wij zijn ons brein’ en in het HUMAN-televisieprogramma ‘Uitburgeren doe je zo’, roept Swaab ons op zaken rondom ons levenseinde zorgvuldig te overdenken en vast te leggen. Want ‘bij een goed leven hoort een goede dood’, zoals Seneca ons al leerde.

Eindigheid
We denken liever niet aan de eindigheid van ons leven. Toch dient de dood onvermijdelijk een keer aan. Om vragen en dilemma’s bij uw nabestaanden te voorkomen, is de Uitbox in het leven geroepen.

In de Uitbox kun je alle documenten en voorwerpen verzamelen die belangrijk zijn voor je naasten in het geval je overlijdt. Bijvoorbeeld je donorcodicil, testament en euthanasieverklaring tot en met een lijstje met uitvaartwensen. De site www.uitburgeren.nu brengt je op ideeën bij het vullen van de box.
Spiegeling
De Uitbox, een spiegelende kubus met een sleutel in de vorm van een kraai op een takje, is ontworpen door Studio Wieki Somers. Eerder werk van Somers was onder meer te zien in het MoMa in New York en in het Boijmans in Rotterdam.(www.wiekisomers.com)
Wieki Somers: ‘Je kunt een doos zo mooi mogelijk maken, maar eigenlijk zit de schoonheid in de omgeving van de persoon. Door de spiegeling lost de Uitbox volledig op in zijn omgeving. De box is dus letterlijk een spiegeling van jezelf, je omgeving. Hij is aanwezig, maar ook weer niet. Hij lijkt immaterieel.’

Kraai
In het midden van de box zie je een takje met een kraai die door de spiegeling naar zichzelf kijkt. Dit is de sleutel waarmee je de spiegelbox kunt openen. Somers: ‘In de mythologie verwijst de kraai vaak naar de dood, maar hij dient soms ook als beschermer.’

Bij opening van de spiegeldoos zie je de blankhouten binnenbox met daarin woorden gegraveerd die je kunnen helpen bij het vullen van de Uitbox.

 

Nu te bestellen
De Uitbox kost 195,- euro en is vanaf nu te bestellen via info@rosensmedia.nl
Zodra er genoeg aanmeldingen zijn, wordt de Uitbox in productie genomen. Geïnteresseerden worden zo snel mogelijk geïnformeerd over de levertijd en wijze van betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*