Hersens

Weet je, ik kan me best voorstellen dat je zó kwaad bent op iemand dat je diegene met liefde een enorme dreun zou willen verkopen. Dat hebben we immers allemaal weleens. Daar zijn we mensen voor en mensen hebben emoties. We kunnen ons op sommige moment vervuld voelen van intense liefde voor een ander, een partner, een kind, een ouder. We kunnen diepe haat koesteren tegen iemand die ons altijd dwars zit, die ons altijd de kaas van het brood eet, die schaamteloos inpikt wat van ons is. We kunnen diepe vriendschap sluiten met een klasgenoot en die vriendschap tot in lengte van jaren blijft voortduren. Ook al zie je elkaar tijden niet. Wij zijn in staat om een passie te ontwikkelen voor kunst, sport, ballet of literatuur.

We kunnen blijdschap voelen, maar ook groot verdriet dat haast niet te stuiten is.  We kunnen enorm jaloers zijn op een vriend, vriendin, kennis of broer die het, schijnbaar heel gemakkelijk, ver schopt in het leven en nooit aan iets tekortkomt. We kunnen pesten, treiteren, ondermijnen, haat zaaien, liefhebben, delen, graaien, nemen, om ons heen schoppen, schreeuwen, snikken, slaan, aaien, troosten, schelden en prachtige werken scheppen. Daar zijn we mensen voor en niets menselijks is ons vreemd. Maar wat er bij mij, met al mijn begrip voor menselijk emotioneel handelen, met de beste wil van de wereld niet in wil is dat mensen in staat zijn tot werkelijk geweld, verkrachten en moorden. Dat heeft met menselijke emoties weinig tot niets van doen. Mensen hebben van Onze Lieve God, o, zo u wilt, van Allah, geen permissie tot doden, martelen en verkrachten van welke medemens dan ook. Mensen onderscheiden zich namelijk van dieren door hun hersenen. Hersenen die ze kunnen gebruiken als er emoties om de hoek komen kijken. Als een moeder boos is op haar kleuter, omdat het wurm haar yoghurt op de grond heeft laten vallen, mag ze best eventjes laten merken dat ze dat niet leuk vindt. Maar haar hersenen stellen haar in staat om als oplossing van dit probleem haar dochtertje voor te stellen te smeerboel samen op te ruimen. En stuk effectiever dan het kind een klap te geven. Als de buurman avond aan avond zijn favoriete hardrock muziek keihard draait, kan je natuurlijk met een grote mond verhaal gaan halen. Buurman boos om jouw uitbarsting, jij nog bozer omdat buurman niet naar je luistert. Kan lekker uit de hand lopen hoor, zo’n geschilletje. Daar kunnen messen bij gehaald worden en zelfs illegale vuurwapens. Lees de kranten er maar op na.  Je zou ook op een geschikt moment naar buurman kunnen lopen met een flesje wijn om samen het glas te heffen en aan hem vragen of hij ook iets heeft waar jij graag naar luistert. Je hebt best kans dat hij aan je verzoek voldoet.

Als je vriendin of je vrouw je aangeeft dat ze niet meer bij je wil zijn, begrijp ik dat haar vriend, haar man kwaad wordt, verdrietig, radeloos misschien. Maar ze is niet zijn bezit en daarvan moet hij zich bewust zijn. Echte kerels zijn zich daar altijd van bewust.

Hoe kan het bestaan dat twee mensen die ooit verliefd waren, zó verliefd dat er een, twee, soms wel drie of meer kinderen uit hun liefdevolle samensmelting voortkwamen, elkaar naar het leven gaan staan. Elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen.  Dat een man zijn ex-partner blijft achtervolgen. Haar dwingt tot seks met hem, omdat ze van hem is. Hoe kan dat? Wat denkt zo’n kerel wel? Dat het zijn recht is? Nee meneer, je bent toch verdomme geen mannetjes gorrilla! Je bent een mannetjes mens. En elk mens, mannelijk of vrouwelijk, heeft het vermogen om na te denken en beslissingen te nemen. Goede beslissingen of foute beslissingen. Maar altijd beslissingen waarvoor jij verantwoordelijk bent.  Een beest heeft die keuze niet, wij als mensen wel.

Als je boos bent, prima. Woedend mag ook. Gefrustreerd, begrijp ik. Haatdragend, be my guest. Maar welke negatieve emotie er ook de boventoon voert; gebruik geen geweld, verkracht niet en laat moorden achterwege.

Schop tegen een deur. Smijt een volle pot verf tegen je garagemuur. Schreeuw het uit in de badkamer tegen je spiegelbeeld, Ren tien rondjes rond een voetbalveld. Doe tweehonderdvijftig pushups en trek desnoods je haren uit je kop. Maar blijf je hersens gebruiken. Daar ben je mens voor.

kittyverheul@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*